Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Giriş Yap
Hamburger icon
ALMAN ARABALAR

Mercedes E Serisi W214 2023

Yeni "küçük S-Serisi" böyle geliyor Mercedes E-Serisi W214 (2023) dünya prömiyeri

Mercedes, E-Serisi'nin yeni neslini tanıttı. Motorlar, boyutlar ve piyasaya arz ile ilgili tüm veri ve bilgilere sahibiz.


Bu makalede:

     Dışarıdan yeni E-Serisi
     İçeriden yeni E-Serisi
     Yeni E-Serisi'nde MBUX
     Yeni E-Serisi'nde ses ve iklim
     Yeni E-Serisi'nin şasisi
     Yeni E-Serisi'nin motorları
     Yeni E-Serisi'ndeki yardımcı sistemler
     Satışların başlaması ve fiyatlar
     Yeni ve kullanılmış
     Çözüm

Gerçekten o kadar uzun oldu mu? Aslında: Mercedes 213 serisi, 2016 baharından beri piyasada, ancak 2020 makyajından bu yana hala harika ve görsel olarak canlı görünüyor. Ancak şimdi W213, S213 ve çapraz istasyon vagonu X213 emekli oluyor ve yeni 214 serisine yer açıyor Model (S214) eklendi.

Ancak sedan, tüm yeni teknik detayları ve temel tasarımı, istasyon vagonu gelmeden önce tahmin ediyor. Pazar lansmanından hemen sonra Mercedes, iki hafif hibrit (benzinli ve dizel, dört tekerlekten çekişli ve çekişsiz) ve iki benzinli plug-in hibrit şeklinde geniş bir motor yelpazesine sahip yeni E-Serisi'ni getiriyor. 100 kilometrenin üzerinde büyük ölçüde artırılmış elektrik menzili. PHEV ayrıca dört tekerlekten çekişli ve çekişsiz olarak da mevcuttur.


Dışarıdan yeni E-Serisi

Önce resmi şeylere inelim ve boyutlarla başlayalım. Önceki E-Serisi, beş metre sınıfında zaten görkemli bir otomobildi ve Mercedes burada yalnızca küçük ayarlamalar yaptı. Uzunluk ve genişlik sırasıyla yaklaşık iki ve üç santimetre artarken yükseklik aynı kaldı. Dış uzunluk gibi iki santimetre uzatılan dingil mesafesi özellikle önemlidir ve bu da ikinci sırada biraz daha fazla bacak konforu sağlar. Önden arkaya 4.949 milimetre ile sedan, S-Serisi ile arasındaki önemli mesafeyi koruyor.

Tasarım esasen bir önceki çizgiyi devam ettiriyor. Farlar artık biraz daha alçak, radyatör ızgarası daha büyük. Geleneğe önem veren müşteriler için önemli bir detay olarak, kaputun ön ucunda (özel versiyon) ek olarak yine gerçek bir yıldız yer alıyor. Yandan bakıldığında, bagaj bağlantısının yüksekliğinde arka çizgide şimdiye kadar açıkça algılanan kıvrımın artık neredeyse fark edilemediği fark ediliyor, tavan neredeyse tek parça halinde arkaya doğru uzanıyor ve bu da genel olarak daha coupé benzeri görünüyor. Slayt gösterisinde iki trim çizgisinde görülen gömme kapı kolları opsiyonel donanım olarak sunuluyor.

Arka stop lambalarında ise özel ve yeni bir tasarım özelliği bulunuyor. Burada Mercedes, parlak çerçeveli iki LED ünitesi ile aydınlatma grafiği için doğrudan üç köşeli yıldız öğesini kullanıyor. Avant-garde versiyonun, üç boyutlu küçük, stilize Mercedes yıldızları desenli kendi radyatör ızgarası ve "merkezi yıldız" olarak marka logosu vardır. Farlar standart olarak yüksek performanslı LED teknolojisi ile tasarlanmıştır; projeksiyon işlevli ve işlevsiz Mercedes Digital Light isteğe bağlıdır - bu, fotoğraflı modellerde bulunur.

Radyatör ızgarası için ışıklı bir çerçeve, tüm donanım serilerinde opsiyonel olarak mevcuttur. Krom şeritlerin arkasında iki adet fiber optik ışık kılavuzu bulunmaktadır. Işık, gündüz farları ile birlikte sürüş sırasında aydınlatılan LED modülleri aracılığıyla bu fiber optik demetlere beslenir. Aydınlatmalı radyatör çerçevesine bir karşılama ve çıkış aydınlatma işlevi de entegre edilmiştir.

İçeriden yeni E-Serisi

Mercedes, yeni E-Serisi'nin iç mekanı için en önemli üç özelliği "sportif, yüksek kaliteli, dijital" olarak sıralıyor. Tüm sportifliğine rağmen, mobilyalar başlangıçta markaya özgü lüks bir esenlik vahası gibi görünüyor. Baskın detay, yeni E-Serisi'nde yolcu koltuğu için üçüncü bir ekranı içerecek şekilde genişletilebilen MBUX ekranıdır.

Direksiyon simidinin arkasındaki tamamen dijital göstergeler, ayrı ayrı ekranlar olarak tasarlanmıştır. İç mekan boyunca LED ışık şeritleri ile geniş ambiyans aydınlatması dikkat çekicidir. Bu, tüm ön panel manzarasını çerçeveler ve orta konsolda ve kapılarda devam eder. Orta konsol aracın zeminine kadar uzanır, sürücü ve ön yolcu koltuklarını ayırır ve üst kısımda neredeyse yatay olarak doğrudan ön panele doğru uzanır.

Ekran grafikleri, iki görüntüleme stili (klasik ve sportif) ve üç mod (navigasyon, yardım, servis) ile özelleştirilebilir. Orta ve opsiyonel ön yolcu ekranındaki ana simgeler ("ana simgeler"), akıllı telefonlardaki uygulama simgeleri gibi gösterilir ve farklı renklerle ilk bakışta kolayca ayırt edilebilir. Özellikle bireysel fonksiyonel alanlar için büyük "karolar" ile bu, sürüş sırasında kullanımı kolaylaştırır, çünkü bireysel çalışma gruplarının tanınması kolaydır.


Yeni E-Serisi'nde MBUX

Elbette yeni E-Serisi, MBUX (Mercedes Benz Kullanıcı Deneyimi) sisteminin en son sürümüyle birlikte gelir. Burada önemli olan, bireysel donanım seçenekleri için birden fazla ayrı sistem yerine, kontrolün güçlü bir merkezi bilgisayar üzerinde gruplandırılmasıdır. Bu, yalnızca işlem hızı açısından avantajlar sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bir güncelleme yoluyla işlev yelpazesini daha sonra genişletme olasılığını da geliştirir. Bunun nedeni, daha önce donanımları fabrikada önceden programlanmış bireysel kontrol birimleri aracılığıyla çalıştırılan birçok işlevin artık yazılım ve merkezi işlem birimi aracılığıyla kontrol edilmesidir.

MBUX Premium multimedya sistemi ile isteğe bağlı MBUX Premium Plus multimedya sistemi arasında seçim yapabilirsiniz. İkincisi ayrıca yolcu ekranını da içerir. Ardından, MBUX süper ekranının geniş cam yüzeyi, yolcu tarafındaki A sütunundan ön konsolun ortasına ve orta ekrana kadar uzanır. Mercedes'e göre, isteğe bağlı 3D sürücü ekranı "gerçek bir derinlik etkisi ile uzamsal sahne algısı" gösterebilir. Sistem, bu 3B efekt için otostereoskopik işlemi kullanır: LCD ekran, kontrol edilebilir bir LCD şerit maskesi ile özel bir piksel yapısını birleştirir. Sağ ve sol gözdeki farklı görüntüler, özel derinlik izlenimini simüle eder.

Entertainment Plus seçeneği ile gelecekte üçüncü taraf uygulamaları kurulabilir. Sadece eğlenceli oyunları veya en son hava durumu uygulamasını düşünmeyin. Mercedes ayrıca yeni E-Serisi'ni modern iş uygulamalarına uygun hale getirdi. Araca entegre edilen "selfie kamera" ile örneğin Cisco WebEx veya Zoom entegrasyonu ile hareket halindeyken video konferanslar ve ekip uygulamaları gerçekleştirilebiliyor. 5G mobil radyo standardı üzerinden yeni veri bağlantısı ile yeterli iletim hızı da sağlanır. Yeni E-Serisi'nin başında Webex ve Zoom'un yanı sıra "Angry Birds" oyunu ve özellikle gençlerin çok seveceği sosyal medya uygulaması TikTok yer alıyor. Web tarayıcısı Vivaldi ayrıca İnternet'in uçsuz bucaksız alanında kişisel gezinme sağlar.

Navigasyon için MBUX artırılmış gerçeklik, özel ekipman olarak mevcuttur. Sistem, grafik navigasyon ve trafik bilgilerini aracın önündeki mevcut durumdan canlı görüntülerle birleştirir. Neredeyse bir onur meselesi: E-Serisi sahibi, uyumlu akıllı ev inşa teknolojisine ve evinde ev aletlerine sahipse, bunlar ayrıca ilgili bir işlev kullanılarak araçla ağa bağlanabilir ve araçtan sesle kontrol edilebilir. Ofise giderken evin ışığını kapatmayı unutmayı sevenler veya bodrumdaki saunayı önceden ısıtmak veya eve giderken Thermomix'i başlatmak isteyenler bunu beğenecek.
Yeni E-Serisi'nde ses ve iklim

MBUX eğlence işlevi standart olarak yerleşiktir. Bu, akış hizmetlerinin merkezi ekran, direksiyon simidi veya dil asistanı aracılığıyla çalıştırılmasına olanak tanır. İsteğe bağlı Burmester 4D surround ses sistemi, yeni E-Serisi'nde "çok boyutlu surround ses" sunar. 3D surround ses, özel algoritmalar ve tavan kaplamasına entegre edilmiş iki hoparlör yardımıyla üretilir. Yapıdan kaynaklanan gürültünün koltuklarda doğrudan yeniden üretilmesi, dinleme deneyimine başka bir seviye katıyor: 4D ses. Bu amaçla, ön koltukların arkalıklarına iki sözde yapı kaynaklı gürültü dönüştürücüler (uyarıcılar) entegre edilmiştir. Bunlar, basit bir şekilde ifade etmek gerekirse, ses frekanslarını fark edilir kinetik enerjiye dönüştüren, normal zarı olmayan özel hoparlörlerdir.

Standart ses sisteminde yedi hoparlör ve 125 watt çıkışlı beş kanallı bir amplifikatör bulunur. Burmester surround sistemi, koltuklara entegre özel uyarıcılar dahil olmak üzere toplam 21 hoparlör kullanıyor ve 15 kanallı amplifikatör 730 watt çıkışa sahip.

Yeni E-Serisi, standart olarak Thermatic iki bölgeli klima sistemi ile donatılmıştır. Thermotronic dört bölgeli klima sistemi bir donanım seçeneğidir. Yeni Dijital Havalandırma Kontrolü işleviyle, bu sistem yeni bir işleve sahip olur: Ön hava çıkışları, özellikle yüksek düzeyde bir iklim konforu için otomatik olarak ayarlanır. Her havalandırma bacasında biri dikey, diğeri yatay çıtalar için olmak üzere iki küçük elektrikli tahrik vardır. Hava çıkışları daha sonra otomatik olarak istenen konuma döner. Manüel ayar hala mümkündür ve elektrik kontrolüne rağmen, temel versiyondaki manüel olarak ayarlanabilen havalandırma ünitelerine kıyasla belirgin bir "ağırlık" göstermemelidir.

Bu Dijital Havalandırma Kontrolü ile dört temel ayar önceden seçilebilir ("Baş", "Üst vücut", "Eşit" ve "Önlenmiş"). Püskürtme uçları manuel olarak ayarlanırsa, menü öğesi "Bireysel" seçeneğine atlar. Sistem bu bireysel ayarı kaydeder ve kullanıcı profiline kaydeder.Bu ayar, aracın bir sonraki çalıştırılışında yeniden etkinleştirilir.
Yeni E-Serisi'nin şasisi]

Yeni E-Serisi W214, standart olarak çelik yaylarla birlikte gelir. Ön tekerlekler, dört bağlantılı süspansiyon ve yaylı desteklerle tasarlanmıştır. Beş bağlantılı konsepte sahip çok bağlantılı arka aks, gövdeden ayrılmış bir aks alt şasisi ile monte edilmiştir; ön akstaki bir alt şasi, iç mekandaki titreşimleri ve gürültüyü azaltır.

Hafif hibrit içten yanmalı motorlarda, çelik yaylı şasi seçici bir sönümleme sistemi ile donatılmıştır ve şasi ayrıca plug-in hibrit motorlardan 15 milimetre daha alçaktır (bir sonraki bölümde motorlar hakkında daha fazla bilgi).

Teknoloji paketinin bir parçası olan Airmatic havalı süspansiyon şasisi opsiyonel olarak sunuluyor. Ayarlanabilir sönümleme ADS+ ile çalışır ve hem geri tepme hem de sıkıştırma aşamalarında otomatik, tekerlek seçici tanımlama kontrolüne sahiptir. Ayrıca Airmatic havalı süspansiyon, yükten bağımsız olarak şasi yüksekliğinin aynı kalmasını sağlayan seviye kontrolü ile birleştirilmiştir. Aynı zamanda seçilen sürüş programına bağlı olarak araç yüksekliği 120 km/s ve üzeri hızlarda 15 milimetre alçaltılıyor.

Hafif hibrit içten yanmalı motorlarda, çelik yaylı şasi seçici bir sönümleme sistemi ile donatılmıştır ve şasi ayrıca plug-in hibrit motorlardan 15 milimetre daha alçaktır (bir sonraki bölümde motorlar hakkında daha fazla bilgi).

Teknoloji paketinin bir parçası olan Airmatic havalı süspansiyon şasisi opsiyonel olarak sunuluyor. Ayarlanabilir sönümleme ADS+ ile çalışır ve hem geri tepme hem de sıkıştırma aşamalarında otomatik, tekerlek seçici tanımlama kontrolüne sahiptir. Ayrıca Airmatic havalı süspansiyon, yükten bağımsız olarak şasi yüksekliğinin aynı kalmasını sağlayan seviye kontrolü ile birleştirilmiştir. Aynı zamanda seçilen sürüş programına bağlı olarak araç yüksekliği 120 km/s ve üzeri hızlarda 15 milimetre alçaltılıyor.

Yeni nesli birçok günlük durumda tamamen elektrikli bir otomobile dönüştüren E-Serisi'nin PHEV versiyonları ileriye doğru büyük bir adım atıyor. Bunun nedeni, Mercedes'in kendisi tarafından geliştirilen pil teknolojisini kullanan dördüncü neslinde olan 25,4 kWh kapasiteli çekiş pilinin önemli ölçüde artırılmış kapasitesidir. Yığılmış aktif katmanlara sahip düz pil hücreleri olan kese hücreleri kullanır. Aynı zamanda, e-makinenin elektrikli tahrik gücü beş artırılarak 95 kW'a çıkarıldı. Arkaya takılan pilin dezavantajı: PHEV versiyonlarının bagaj hacmi, önceki nesilde olduğu gibi 540'tan sadece 370 litreye düşüyor ve bu, böyle beş metrelik bir araç için gerçekten yeterli değil.

Pazar lansmanında, E 400 e 4-Matic'in yeni bir performans seviyesini temsil ettiği iki benzinli PHEV varyantı vardır. Selefi gibi Dizel PHEV varyantları daha sonra, elektrik tarafında büyük olasılıkla aynı pil ve tahrik teknolojisi ile takip edilecektir. Halihazırda mevcut olan E 300 e'nin toplam sistem gücü 235'ten 230 kW'a (313 hp) düşürülürken, E 400 e 4-Matic 280 kW/381 hp sistem çıkışıyla yeni bir maksimuma ulaştı; hızlanma (yüze 5,3 saniye) ve azami hıza (250 km/s) da yansıyan bu, en azından satışların başlangıcında en hızlı E-Serisi varyantı olacak. Ancak daha sonra beklenen AMG versiyonları şimdiden toynaklarını tırmalıyor.

Dördüncü nesilden önemli ölçüde daha büyük olan yüksek voltajlı akü, Mercedes'i güçlü şarj teknolojisi ile destekler. Üç fazlı şarj için maksimum 11 kW çıkışlı bir AC şarj cihazı standart olarak duvar kutusuna takılır; hızlı şarj istasyonları için maksimum 55 kW çıkışlı bir DC şarj sistemi opsiyonel olarak sipariş edilebilir. İdeal olarak, tamamen "boş" akü 30 dakikada tamamen şarj edilebilir.Bunu mümkün kılmak için çekiş aküsü entegre soğutma ve aktif termal yönetim ile donatılmıştır.

Tamamen elektrikli sürüş, maksimum 140 km/s hıza kadar mümkündür ve bu nedenle otoyoldaki daha uzun banliyö yollarında da kullanılabilir. Modele ve sürüş profiline bağlı olarak, fabrika teknik özelliklerine göre tam şarjlı bir batarya ile elektrik menzili 95 ila 118 kilometre arasındadır; daha düşük tüketim. Uzun mesafeli veya sportif, aktif sürüş haricinde, elektrikli kısım temel olarak E-Serisi müşterilerin genellikle tamamladığı tüm senaryoları kapsar.
Yeni E-Serisi'ndeki yardımcı sistemler

Sürüş yardım sistemlerine sahip E-Serisi'nin standart donanımı, Dikkat Asistanı, Aktif Fren Asistanı, Aktif Şeritte Kalma Asistanı, geri görüş kameralı Park Paketi ve Hız Limiti Asistanını içerir. Yeni Dikkat Yardımı dikkat dağılma uyarısı, 20 km/s'den itibaren etkindir ve sürücü ekranında (isteğe bağlı) bir kamera ile donatıldığında sürücünün yola bakıp bakmadığını izler. Dikkat dağınıklığı, muhtemelen ani bir hastalık nedeniyle devam ederse, sistem otomatik bir acil durdurma gerçekleştirebilir ve acil durum çağrı işlevi aracılığıyla acil servisleri uyarabilir.

Sürüş Yardımı Paketi Plus, isteğe bağlı bir ekstra olarak mevcuttur. Bileşenler, şeridi takip ederken destek sağlayan Aktif Direksiyon Yardımını içerir. Daha önce otoyolda olduğu gibi, E-Serisi artık şehir trafiğinde ve şehirlerarası yollarda durma noktasına geldiğinde de otomatik olarak tekrar hareket edebiliyor. Aktif direksiyon asistanı aynı zamanda merkez dışı bir sürüş tarzı da gerçekleştirebilmelidir. Bu, örneğin, kurtarma şeritlerinin oluşturulması için ve aynı zamanda sistemin kendisini yol kenarında yönlendirebileceği, merkezi işaretlerin olmadığı uzak köy yollarında da önemlidir.


"Aktif Park Yardımı" yeni E-Serisi'nde standarttır. Önceki sürümde aynı adlı işlevde bazı iyileştirmeler var: Yardımlı park etme işleminin başlatılması artık dokunmatik ekran aracılığıyla sezgisel olarak mümkün olmalıdır. Ek olarak, burada ayarlanan araç hızı 4 km/saate kadar yükseltildiği için tüm park etme süreci daha hızlı çalışmalıdır. PHEV modelleri, elektrikli tahriki kullanan uzaktan park etme işleviyle de donatılabilir. Bu, örneğin dar garajlarda mantıklı olan akıllı telefon aracılığıyla otomobilin bir park yerine uzaktan girip çıkmasını sağlar. Sistem hem paralel hem de dikey park etme konusunda uzmandır.
Satışların başlaması ve fiyatlar

Yeni E-Serisi sedan (W214), Haziran 2023'ten itibaren müşterilere teslim edilecek. Bunu Eylül ayında istasyon vagonu S214 takip edecek. Yeni E-Serisi, S-Serisi ile birlikte Sindelfingen'deki "Fabrika 46"da üretilir. Mercedes, sunum için henüz herhangi bir fiyat açıklamadı. Bununla birlikte, markadaki en son gelişme göz önüne alındığında, önceki nesle kıyasla beş haneli fiyat artışları olduğu varsayılabilir. Şu anda gerçekleşen sunumdan kısa bir süre sonra konfigüratörün etkinleştirilmesini ve böylece fiyatların kesinleşmesini bekliyoruz.

Hala taze görünen önceki nesle kıyasla Mercedes, E-Serisi'nin tasarımını devrimden ziyade evrim yoluyla yeniden çizdi. Bu, yalnızca iki ila üç santimetre farklılık gösteren boyutlar için de geçerlidir. İç mekanda Mercedes, geniş ekranlı MBUX sistemi, tamamen dijital göstergeler ve şu anda mevcut olan bir yolcu ekranı dahil olmak üzere birçok dijital yeniliğe güveniyor. İsteğe bağlı bir kamera sistemi ve harici uygulamaların entegrasyonu, iş sedanını hareket halindeyken video konferanslara katılma seçeneğiyle mobil bir ofise dönüştürür.

Birçok müşteri tarafından tercih edilen dizel tahrikin muhafaza edilmesiyle, motor yelpazesi de ilgi çekicidir. 100 kilometreden fazla elektrik menzili ve isteğe bağlı hızlı şarj ile piyasaya çıktığı andan itibaren sunulan plug-in hybrid'ler de E-Serisi'ni çoğu günlük durumda tamamen elektrikli bir otomobil haline getiriyor.

 

Yorum yazmak için üye girişi yapmalısınız.