Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Giriş Yap
Hamburger icon
TOGG

TOGG elektrikli otomobilin üretimi şimdiden başladı.

Togg Türk elektrikli otomobili neler yapabilecek ve ne zaman piyasada olacak?

 'Türk Tesla'sı' ne zaman piyasaya çıkacak, TOGG'un fiyatı ne kadar olmalı ve elektrikli otomobili özel kılan nedir?

İstanbul Türk elektrikli otomobili TOGG, otomotiv sektörünün son yıllardaki en iddialı projelerinden biri. Türkiye'deki şiddetli ekonomik çalkantının gölgesinde, Bosch'un eski yöneticisi Gürcan Karakas, iki yıl içinde Türk üretici TOGG'u yenilikçi otomobil üreticileri ligine fırlatmayı amaçlayan bir model geliştirdi.

Bu hafta sonundan beri netleşti: “Türk Teslası” geliyor. Cumartesi günü İstanbul'un güneyindeki Gemlik'teki üretim tesisinin açılışını Cumhurbaşkanı'ndan başkası yapmadı. Recep Tayyip Erdoğan açılış konuşmasında "Türkiye'nin milli otomobili TOGG, tüm modelleriyle Avrupa sokaklarına çıkacak" sözlerinin ardından, "'Çılgın Türkler geliyor' diyecekler."

Bu, üst düzey bir politikacı için biraz garip gelebilir, ancak bir mesaj iletmeyi amaçlamaktadır: Türkiye, kendi ürettiği ilk elektrikli otomobiliyle Türkiye pazarını fethetmenin yanı sıra BMW, Volkswagen & Co. ile rekabet etmek istiyor.

TOGG ne yapabilir, neye benziyor - ve hepsinden önemlisi: Ne zaman ve hangi fiyata satın alınabilecek? Burada en önemli soruların cevaplarını bulacaksınız.
Otomobil markası TOGG: Türk elektrikli otomobilinin arkasında kim ve ne var?

TOGG bir kısaltmadır ve İngilizce'de "Türkiye Otomotiv Geliştirme Grubu" anlamına gelen "Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu A.Ş." anlamına gelmektedir. Türk şirketleri Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell ve Zorlu Holding, Türkiye Ticaret ve Sanayi Odası TOBB'un ana hissedarlarıdır. Her şirket yüzde 19, TOBB ise yüzde 5 hisseye sahip.

Geliştirme için üç milyardan fazla avro sağlandı. Borç verenler yüzde 80'lik rekor enflasyon oranıyla caydırılmadı - özellikle Türk ihracat endüstrisi şu anda çok para kazanıyor. Araç, İtalyan Pininfarina firması tarafından tasarlandı.

Şirket sahipleri Gürcan Karakas'ı patron olarak atadı. Bosch'ta 27 yıllık bir kariyere sahip olan otomobil yöneticisinin hayalleri yok. 2020'nin sonunda Handelsblatt'a "Kimse Türkiye'den elektrikli araba beklemiyor" dedi. Ama o zaman bile beklentileri aşmaya kararlıydı. "En başından beri küresel olarak rekabetçi olmak istiyoruz."
Ancak projenin kurucu babası bizzat Türk cumhurbaşkanı… Yaklaşık on yıl önce Erdoğan, Türk yapımı bir otomobil için girişim çağrısında bulunmuştu. Ardından 2017 yılında TOGG'un kuruluşunu ilan etti.


TOGG ne zaman piyasada olacak?

Karakas, Temmuz ayında Handelsblatt'a ilk test arabalarının montaj hattından çıktığını açıkladı. Üretim denemesi adı verilen süreçte, İstanbul yakınlarında yeni inşa edilen fabrikanın çalışma süreçleri test ediliyor. Karakas, "Kasım ayının başında süreçleri mükemmelleştirmiş ve ardından bu formda dondurmuş olacağız." Ardından üretim tesisimizi seri üretime hazır hale getireceğiz” dedi.

TOGG CEO'su gelecek yıl 20 bin araç üretileceğini açıkladı. Uzun vadede, üretim yılda 175.000 arabaya genişletilecek. 2030 yılına kadar Karakaş, ürün yelpazesini beş modele çıkarmak ve bir milyon adet üretmek istiyor.

Türkiye Sanayi Bakanı, Ağustos ayında TOGG SUV'nin 2023 baharından itibaren satılacağını açıkladı. Sonuçta o kadar hızlı olmayacak. CEO Karakaş, Ekim ayı sonunda fabrika açılışında yaptığı konuşmada, 2023'ün üçüncü çeyreğinin daha muhtemel olduğunu söyledi.
Almanya'da TOGG satışları başlıyor: Elektrikli otomobil ne zaman satın alınabilir?

Prensip olarak, herkes aracı üretimin başından itibaren satın alabilir ve Almanya'ya ithal edebilir. Gerçekte, bu zor olabilir. Çünkü başlangıçta ilk 20.000 adet sadece Türkiye pazarı için üretilecek ve orada ilk Türk otomobiline talep yüksek. İlk üç aracı yalnızca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın güvence altına aldığı söyleniyor.
Ayrıca giderek daha fazla sayıda kamu kuruluşunun araç filolarını kademeli olarak TOGG modelleriyle değiştirmesi planlanıyor. Bir yıl önce, Türk hükümeti yılda yaklaşık 30.000 araba satın almak istediğini açıkladı.

>> Ayrıca Okuyun: TOGG, İlk Elektrikli Sedan Konseptini Tanıttı

Üretimin başlamasından itibaren ilk 18 ayda Türkiye pazarına öncelikli olarak hizmet verileceği resmi olarak açıklandı. Ardından sıra Almanya da dahil olmak üzere Avrupa pazarına geliyor.
TOGG'un maliyeti ne olmalı?

Yorum yazmak için üye girişi yapmalısınız.