Bugün: 12 Mayıs 2024 Pazar
Giriş Yap
Hamburger icon
ALMAN ARABALAR

Porsche Macan electric

Porsche Macan electric: Süper şarj sistemine sahip E-SUV

612 bg gücündeki yeni Porsche Macan elektrikli elektrikli SUV ile ilk test sürüşü

Seri üretimin başlamasından çok önce, yeni Porsche Macan ile ilk test turunu gerçekleştirebiliriz ve hepimizin bildiği gibi tamamen elektrikli olacak. Burada size nasıl sürüldüğünü anlatacağız.

Audi RS 3 test arabamızla Zuffenhausen'deki otoparka girerken biraz kıskançlıkla bize bakıldığını düşünüyoruz. Bugün kesinlikle akustik açıdan bu kadar muhteşem olmayacak çünkü Porsche bizi yepyeni Macan'la tanıştırıyor. Bu kompakt SUV'un yepyeni özelliği ise sürüşü. Gelecekte tamamen elektrikli olacak.

Her zaman gözetim altında, Stuttgart çevresindeki test sürüşünde ilk izlenimimizi ediniyoruz.

Çünkü: Porsche bir hedef belirledi. Hedef, 2030 yılına kadar filodaki elektrikli araç oranını yüzde 80'in üzerine çıkarmak. Bu da ancak mevcut yanmalı modellerden elektrikli modellere geçişle mümkün. Ve sürücünün gürlemesi ya da vızıldamasının en az önemli olduğu seriyle başlamak en iyisidir. Tersine bu, en son vurulacak olanın 911 olduğu anlamına gelir.


Macan buna inanan ilk model, Cayman/Boxster onu takip edecek ve Cayenne muhtemelen biraz daha rahatlayacak. Panamera, plug-in payı önemli ölçüde artmış olsa da içten yanmalı motora sahip üçüncü jenerasyonu alıyor. Ancak bundan sonra hangi biçimde olursa olsun bu durum onu ​​da etkileyecektir. Tamamen durduruldu (Taycan ile benzerlikleri çok büyük olurdu) veya daha küçük bir spor sedan serisi olarak yeniden icat edildi.
Elbette bunların hiçbiri doğrulanmış gerçekler değil, ancak felsefede böylesine sert bir kesintiyle yolculuğun nereye varabileceği konusunda güvenle spekülasyon yapılabilir.

Konvoy, Porsche'nin Swabia'daki standart test pistlerinden geçiyor. Sürüş modları buradan kolayca değiştirilebilir.


Bugün yolculuğumuz, araç test uzmanlarının standart test rotalarından biri üzerinden Stuttgart çevresindeki batı bölgesine gidiyor. Üç performans seviyesinde beş yeni Macan'dan oluşan bir konvoy olarak yollardayız. Basın materyalinde en güçlü model anlamına geldiğinde "en üst model"den bahsediliyor, ancak basitlik adına bunlara temel, S ve Turbo diyoruz. Porsche'deki terminoloji yıllar geçtikçe öğrenilmiştir.
Arazi versiyonu da dahil olmak üzere üç farklı apron tasarımı olacak
İlk bakışta görsel olarak aralarında pek bir fark yok. Beşi de siyaha boyalı ve farlarda ve arka lambalarda yalnızca küçük bir kamuflaj var. En üst model olan Turbo, daha çarpıcı bir ön tamponla öne çıkarken, S'de çok sayıda derme çatma sis farları yapıştırılmış. Kamuflajın arkasında farklı bir ön apron olduğundan şüpheleniyoruz. Sivil bileşen yalnızca küçük bir ayrılma açısına izin verdiğinden, arazi versiyonu olmasını umuyoruz.

Yolculuğumuza üsse başlıyoruz ve hatta her zaman dört tekerlekten çekiş sistemi bulunuyor. Macan, yeni Premium Platform Electric'i (PPE) Audi Q6 e-tron ile paylaşıyor, böylece selefinin faydalanabildiği Ingolstadt ile olan eski ortaklık devam edecek. İçeride elbette kamuflajı çıkarıp arabayı sürebiliriz ve - evet, özellikle sorduk - gördüklerimizi anlatabiliriz.


Henüz resim göstermemize izin verilmiyor. Yani: İç mekandaki her şey Taycan'a benziyor veya bunun ve en yeni Cayenne makyajının bir karışımı. Göstergeler dijitaldir ve bir üst yapıya ihtiyaç duymaz; vites seçme kolu, direksiyon simidinin saat üç yönündeki kolunun arkasında, sağda gizlidir. Yolcu kendi ekranına bakıyor ve büyük orta ekranın altındaki her şey de sensör yüzeyleriyle tasarlandı.

Arkada boşluk var mı? Normal büyüklükteki iki yetişkin çok rahat oturabilir. Gövde? Bagaj ve bagaj kombinasyonu sayesinde önceki modelden (488 litre) biraz daha fazla.
En güçlü Macan elektriklisi bile 500 km'den fazla yol kat edebilir
Diğer benzerlikler: Tüm modellerdeki pil paketi 100 kWh'dir, bu nedenle en güçlü Macan'ın bile 500 kilometrenin üzerinde menzili olması gerekir; temel versiyonda çok daha fazlası var.
Şarj tarafında ise 270 kW'a kadar şarj edebilen 800 volt teknolojisine sahip yüksek voltaj sistemi kuruluyor. Güce ihtiyaç duyulması halinde 100 kilometrelik menzile sadece dört dakikada yakıt ikmali yapılabiliyor. Çoğu durumda bu, eve giden yolun geri kalanı için yeterli olacaktır.


Bu arada test sürüşümüzde opsiyonel havalı süspansiyonun takılı olduğu ikinci bir temel Macan'a geçtik. Ve geleneksel uyarlanabilir şasiyle karşılaştırıldığında, daha pahalı olan versiyon fark edilir derecede daha güvenilir bir süspansiyona sahiptir. Özellikle uzun dalgalarda daha az yumuşak görünüyor, ancak spor modunda keskin kenarları zevkle geçiyor.
100'e dört saniye, 612 bg – gerçek spor otomobil değerleri
Performans söz konusu olduğunda, artık elimizden geleni yapıyoruz; 612 bg'ye ve 1000 Newton metrelik muazzam bir torka ulaşıyoruz. Ve bu konfigürasyonda Macan artık Taycan Turbo S'e aitmiş gibi itiyor. Sıfırdan yüze yalnızca dört saniyede ulaşıyor ve Porsche, 250 km/saat azami hıza ulaşarak buna son veriyor. Yüksek hızlar özellikle elektrikli otomobil çeşitleri için ölümcüldür.

Markaya özgü sürüş dinamiklerini koruyan bir diğer detay da performans arka kısmıdır. Bunda, arka elektrik motoru daha arkaya doğru monte ediliyor ve bu da ağırlık dağılımının daha arkaya dönük olmasını sağlıyor (artık arka aksta yüzde 52). Elektronik olarak kontrol edilen diferansiyel kilidiyle çevikliği daha da artırmayı amaçlayan arka aks yönlendirmesi yalnızca bu seçenekle sipariş edilebilir. Tahmini 2,2 ton ağırlığıyla bu kolay bir iş değil ama şaşırtıcı derecede iyi çalışıyor.
Piyasaya sürülmesinin 2024 ortalarında yapılması planlanıyor
Üretimin yıl başında başlaması ve 2024 yılının ilk yarısının sonuna doğru pazara sunulması bekleniyor.

Macan tamamen elektrikliyken hala kıvrılabiliyor mu? Evet, ağır ağırlığına rağmen kütlesini gizleyemese bile virajlarda çeviklikle hareket ediyor. Halen haklı olarak Porsche adını taşıyor.

 

Yorum yazmak için üye girişi yapmalısınız.