Bugün: 12 Mayıs 2024 Pazar
Giriş Yap
Hamburger icon
TOGG

TOGG T10X

Türkiye'den TOGG'dan elektrikli sedan ve SUV

TOGG SUV T10X 47.500 Euro'dan başlayan fiyatlarla

Türkiye, milli bir proje kapsamında orada üretilen bir elektrikli otomobili piyasaya sürüyor. SUV T10X'i bir sedan takip edecek - yine Alman pazarı için. Menzil 523 kilometreye kadar olmalıdır.

TOGG T10X'in ön üretimi Ekim 2022'de yeni Gemlik fabrikasında başlamıştı. 2023 gibi erken bir tarihte burada 18.000 adede kadar araç üretilecek ve önümüzdeki beş yıl içinde üretici, üretimini yılda 175.000 adede çıkarmak istiyor. 2023'ün ilk çeyreğinin sonunda Türkler, elektrikli SUV'nin üretim versiyonunu piyasaya sürecek. Ön üretimin başlamasıyla eş zamanlı olarak, benzer bir dönemde pazara sunulması planlanan bir elektrikli sedan konsept çalışması olarak görücüye çıktı.

Almanya'da bir model lansmanı için şimdiden planlar var. Stuttgart'ta "Togg Europe" adı altında bir GmbH kuruldu. Karşılıklı değiş tokuş için yeni kurulan şirketler ve teknoloji şirketlerinden oluşan bir ağa katılmak istiyorsunuz. "de:hub" adlı ağ, Federal Ekonomi Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir. Kesin olan bir şey var: Türk otomobil üreticisi Almanya'da da yer edinmek istiyor. Türkiye'de başladıktan sonra, 2024 yılı sonuna kadar Batı Avrupa'daki diğer pazarlara da hizmet verilecek. TOGG ticari marka olarak Avrupa Birliği, ABD, Çin, Rusya, Kanada, Güney Kore, Japonya ve Azerbaycan'da tescillenmiştir.

İtalyan tasarımına sahip Türk SUV

Pininfarina, TOGG tasarımından sorumludur. Tasarımda profesyonellerin çalıştığını görebilirsiniz. Uyumlu orantılar, yüksek kaliteli görünümlü krom detaylar ve sportif çizgiler, hem SUV hem de sedanda İtalyan stilini karakterize ediyor. İlk fotoğraflarda TOGG modellerinde yine dış aynalar yerine kameralar bulunuyordu. Ancak seri, geleneksel dikiz aynalarına dayanıyor. Tasarımın merkezinde Anadolu kültürünün köklü simgelerinden biri olan lale yer alıyor. Bu tasarım teması, ızgaradan alaşım jantlara ve iç mekana kadar aracın her yerinde mevcuttur.

Resmi bilgilere göre, hem SUV hem de sedan, "fikri mülkiyet hakları yüzde 100 Türkiye'ye ait" özel olarak geliştirilmiş bir platforma dayanıyor. Bu, modüler bir yapıya sahiptir, uzunluk ve genişlik açısından esnektir ve bir elektrikli aktarma organı için tamamen optimize edilmiştir. TOGG iki farklı batarya alternatifi sunuyor: Araç tabanının ortasında yer alan ve üretici firma tarafından sekiz yıl garanti verilen lithium-ion batarya, 52,4 kWh kapasiteye ve 314 kilometreye kadar menzile sahip ( WLTP). Alternatif olarak, T10X 88,5 kWh pil ile donatılabilir. Ardından menzil 523 kilometreye kadar çıkıyor. T10X, 150 kW'a kadar şarj gücüne sahiptir, böylece 52,4 kWh pil, 30 dakikanın altında yüzde 20'den yüzde 80 pil şarjına kadar şarj edilebilir.

TOGG T10X, arka aksta 160 kW'lık bir elektrik motorundan güç alıyor. Müşteriler, V1 ve V2 olmak üzere iki donanım varyantı arasında seçim yapabilir, bu sayede yalnızca daha yüksek kaliteli V2 versiyonu büyük akü ile birleştirilebilir. T10X'in sıfırdan 100 km/sa hıza 7,6 saniyede çıktığı söyleniyor. Daha fazla kilometreden henüz bahsedilmedi. Öte yandan, Ekim 2023'ün sonu için iki motorlu daha güçlü bir dört tekerlekten çekiş duyuruldu.

Şasi, bağımsız tekerlek süspansiyonu ve arkada MacPherson gergi kolları ve çoklu bağlantılı dingil ile ön aksta çalışır. Havalandırmalı disk frenler, yedi hava yastığı ve sert ve çarpmaya dayanıklı şasi ile TOGG, EuroNCAP çarpışma testinde beş yıldız aldı. T10X, Trafik İşareti Tanıma Sistemi, Akıllı Şeritte Kalma Sistemi ve Şeritte Kalma Yardımı ile birlikte çalışan dur-kalk işlevine sahip Akıllı Adaptif Hız Sabitleyici ile Seviye 2 otonom sürüş sunar. "Rush Hour Pilot" yardım işlevi, kullanıcıların yoğun trafikte 15 km/s hıza kadar ellerini direksiyondan çekmelerine ve T10X'in kontrolünde sürüşe devam etmelerine olanak tanır. Bu özellik, 2023 yılında özel lansman paketi ile Level V2 donanımlı T10X akıllı cihazlarda OTA güncellemeleri ile etkinleştirilecektir. Ayrıca çepeçevre görüş kamerası, kör nokta asistanı, dikkat asistanı, trafik kontrolörü, çapraz trafik uyarısı ve otomatik park yardımı temel donanımın bir parçasıdır.


İç mekanda yüksek teknoloji

Tüm T10X modellerinde standart olarak 12 inç dijital gösterge ekranı, 29 inç merkezi akıllı dokunmatik ekran ve sesli komutla etkinleştirilip kontrol edilebilen, sürücünün selfie çekmesine ve kendi selfielerine bakmasına olanak tanıyan yerleşik kamera bulunur. Ellerinizi direksiyondan çekmeden. Kullanıcılar 4G internet bağlantısına ve WiFi bağlantı noktalarına erişebilir. Bilgi-eğlence sisteminin kendi uygulama mağazası vardır ve kullanıcılarını incelemek için yapay zeka kullanır. Blockchain teknolojisi veri güvenliğini sağlar.

Döner bir buton bulunan orta konsolun şekli, bir uçak kokpitini andırıyor. Klima kontrolü için başka bir dokunmatik ekran tam önünde yer alır. T10X, geleneksel anahtarlardan neredeyse tamamen vazgeçer. Türkler tamamen ses kontrolüne güveniyor.

Giriş seviyesi arkadan itişli T10X'in Türkiye'deki fiyatları 953.000 TL'den başlıyor (%18 KDV ve %10 ÖTV dahil yaklaşık 47.500 Euro).


TOGG'un tarihi

Gemlik fabrikasında üretim tamamen başlar başlamaz, 4.300 işçinin yılda 175.000 araba üretmesi bekleniyor. 2030 yılına kadar bir milyon TOGG üretilmiş olmalıydı. Ayrıca TOGG otomobilleri amiral gemisi teknoloji projesi olarak değerlendiriliyor. Modeller kamu sektörü tarafından değil, tamamen özel sektör tarafından geliştirilmektedir. Türkiye'nin Bilişim Vadisi'nin de bulunduğu, İstanbul'un güneydoğusundaki Gebze şehrinde inşa ediliyorlar.

Bu amaçla, beş şirket (Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding) güçlerini birleştirerek Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) adını aldı. Eski bir Bosch yöneticisi olan Gürcan Karakas, genel müdürdür. BMC, Türkiye'nin lider ticari araç üreticisi, Zarlu Holding ise Türkiye'nin en büyük sanayi ve finans gruplarından biridir. Turkcell, Türkiye'nin en büyük cep telefonu sağlayıcısıdır, Kıraça Holding ticari araç yapımında da faaliyet göstermektedir ve Anadolu Grubu, otomotiv sektöründe Isuzu, Kia ve Honda ile ağ halindedir. Şirketler, geliştirmeye toplam yaklaşık üç milyar ABD doları yatırım yapıyor.
Saab kopyası yerine kendi arabam

2015 gibi erken bir tarihte Türkiye, Saab'ın yeni sahibi NEVS ile Saab 9-3 temelinde Türk halkının otomobilini yapmak için bir anlaşmaya vardı. Ama sonra ondan hiçbir şey çıkmadı. TOGG felsefesi, tedarikçi bileşenlerin en az yüzde 85'inin Türkiye'den gelmesini şart koşuyor. Toplam beş elektrikli model varyantı planlanıyor: SUV T10X ve hala isimsiz olan limuzinden sonra, bir istasyon vagonu, bir istasyon vagonu ve bir üstü açık araba olacak.


Türkiye'de zaten büyük bir otomotiv endüstrisi var. Birçok yabancı üretici orada fabrika işletiyor, VW Türkiye'de yeni bir fabrika inşa etmeyi sadece siyasi nedenlerle durdurdu. Ticari araç sektörü de güçlü. 2023'ten itibaren, yerel marka TOGG, Türkiye'nin bu arada biriktirdiği bilgi birikimini göstermelidir. TOGG'nin doğrudan ve münhasıran akülü elektrikli arabalara müdahil olması tutarlı olduğu kadar cesur. Teknoloji ve kalite uyumlu tasarıma ayak uydurabilirse, proje başarılı bir geleceğe sahip olacaktır. TOGG, E-SUV T10X ile başlar.

Yorum yazmak için üye girişi yapmalısınız.