Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Giriş Yap
Hamburger icon
FRANSIZ ARABALAR

Dacia Bigster 2025

Dacia Bigster (2025) üretim versiyonunu onayladı

Kızı Dacia da Renault grubunun büyük strateji değişikliğinin bir parçası. Bigster'ın üretim versiyonu ile Romanyalılar 2025'te C segmentine giriyor.

Renault-Nissan grubunun önemi giderek artan bir parçası olan Dacia markası, "Renaulution" olarak adlandırılan stratejik değişiminde merkezi bir rol oynuyor. Bu nedenle, 2021'in başındaki büyük yeniden yapılandırma programının o zamanki yeni CEO Luca de Meo tarafından sunumunun Rumenler tarafından bir konsept çalışmasıyla süslenmesi mantıklı: Bigster Concept.

Artık kesinleşti: Model seri üretime geçecek ama 2025'e kadar değil.

Bigster, C-segmenti bir SUV, ancak 4,60 metrelik uzunluğuyla, kompakt sınıf boyutu yelpazesinin üst ucunda yer alıyor. Karşılaştırma için: Resmi olarak aynı zamanda C segmentine ait olan mevcut Dacia Duster, 4.34 metre boyunda. Zaten 2024 için beklenen bir Duster varisi, yine 4,30 metre uzunluğunda olmalı. Teknik olarak bir Bigster dizisi ile yakından ilgili olacak ve aynı platformda yer alacak. Görsel olarak, daha büyük olan Bigster daha farklı olmalıdır. Ayrıca daha fazla değişkenlik ve rahatlık sunmalıdır.

Temel olarak Renault'nun CMF-B platformu

Dacia Bigster, Dacia'nın Logan ve Sandero'nun üçüncü nesli için "Düşük Spesifikasyonlar" varyantında zaten kullandığı CMF Group platformunun B türevini temel alır. Platform çok çeşitli sürücüleri taşıyabilir ve elektrikle de çalıştırılabilir. Ancak şu ana kadar Dacia, Bigster'ın bu açıdan nasıl donatılacağını açıklamadı. Yaklaşan tüm düzenlemeleri karşılayan disklere sahip olacak. Bu aynı zamanda CO2 spesifikasyonları anlamına gelir. Bu nedenle en azından bir plug-in hibrit versiyonun olması bekleniyor.

Konsept çalışmasının tasarımı, Duster serilerinin daha modern ve oldukça özgüvenli bir yeniden yorumu olarak kendini gösteriyor. Ekstra dışarı çekilmiş plastik çamurluklara sahip genişletilmiş çamurluklar ve ön kaputtaki güç kubbesi, Bigster'ı tıknaz gösteriyor. Büyük tekerlekler, beş koltuklu araca çok fazla yerden yükseklik sağlarken, Y şeklindeki ışık imzası, tamamen agresif bir ön görüşe yol açar. Orta bölümde, 2021'in başında yeni marka logosunu zaten gösteriyordu. Y-şekli arkada tekrarlanırken, çarpıcı bir tavan spoyleri, normalde düz yüzeyli olan arka ucun üzerinde yükselir. Sağlam görünümlü tavan rayları, Rumen arabalarının gelecekte pratiklik göz önünde bulundurularak tasarlanmaya devam edeceğini gösteriyor.

Her yerde marka yazısı

Gövde üzerinde Dacia yazısının ne sıklıkla bulunabileceği dikkat çekicidir. Mesaj: Hiçbir Dacia sürücüsü marka seçiminden utanmamalıdır. Alejandro Mesonero-Romanos, Bigster Concept'i sunarken "Uygun fiyat, çekiciliğin zıttı olmak zorunda değildir" dedi. Dacia'nın Haziran 2021'de Alfa Romeo'ya geçen İspanyol kısa vadeli tasarım patronu, daha önce Seat'tan Luca de Meo'yu Renault evrenine getirmişti. Mesonero-Romanos, Bigster'ın bir "dış mekan ruhu" ve "biraz soğukkanlılık" olduğunu bile onayladı - ve haksız değildi.

Ön kaputtaki Y şeklindeki ışıklar ve güç kubbesi, Bigster'a neredeyse agresif bir ön uç veriyor.

Bigster Concept ise krom süslemeler ve alüminyum taklitler açısından yok sayılmaz. Dacia'ya göre bu, öncelikle görsel nedenlerle değil, gösteri arabasının çevre dostu ilkelere göre üretilmesinden kaynaklanıyor. Örneğin, dış koruyucular yalnızca geri dönüştürülmüş plastikten yapılmıştır. Koyu yeşil mat kaplama, bu iddiayı dış dünyaya somutlaştırmayı amaçlamaktadır.

Mioveni'den Bigster Serisi

Dacia'nın yeni C segmenti SUV'sinin üretim versiyonunda gerçekten Bigster olarak adlandırılıp adlandırılmayacağı hala şüpheli. Şimdiye kadar resmi ifade "Bigster Konseptine dayalı yepyeni bir araç" şeklindedir. Dacia, üretim tesisi olarak Romanya'daki Mioveni'deki ana fabrikayı seçti. Bu arada üretici, mevcut portföyü tamamlayacak olan Bigster'ın yanı sıra başka C-segmenti modelleri de piyasaya sürmek istiyor.

Bigster Concept, Dacia'nın artan özgüvenini ifade ediyor. SUV çalışması, markanın önceki modellerine göre fark edilir derecede daha modern ve kaliteli bir karakter aldı, ancak Dacia'nın tipik erdemleri olan basitlik, dürüstlük ve sağlamlık ihmal edilmedi. 2025 yılından itibaren üretilecek olan seri versiyonun fiyatı da eskisi gibi aynı konumda kalmalıdır: Dacia, Bigster ile “B segmenti araç fiyatına C segmentinde bir SUV modeli” sözü veriyor.

Yorum yazmak için üye girişi yapmalısınız.