Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Giriş Yap
Hamburger icon
ÇİN ARABALAR

Elektrikli otomobil Sodyum iyon pili Sol E10X Çinli elektrikli otomobil

Çinli VW ortağı JAC'ın küçük elektrikli otomobili Sol E10X testi.

Elektrikli otomobil: Sodyum pil, gelecekte Çinli elektrikli otomobil sodyum iyon pille çalışıyor

Çinli VW ortağı JAC'ın küçük elektrikli otomobili Sol E10X, yeni bir tür sodyum iyon pil ile donatıldı. Lityum pillere göre bir takım avantajları vardır!

Sodyum-iyon pil, görünüşe göre elektrikli otomobiller için bir güç depolama cihazı olarak pazara hazır olmak üzere. Elektrikli mikro araba Sol E10X, 2021'den beri Çin'de 6315 Euro'dan satılıyor. 61 hp ve 30 kWh batarya ile 302 kilometreye kadar menzile sahip olduğu söylenen 3.65 metre uzunluğundaki dört kapılı otomobil, şimdi teknoloji lideri olarak hizmet veriyor: üretici JAC, Volkswagen'in çoğunluk hissesine sahip olduğu , E10X'i ilk kez yeni tip pille donattı.

Endüstri, sodyum-iyon pil teknolojisi için büyük umutlar besliyor: Lityum yerine, pozitif elektrot olarak sodyum elementini kullanıyor. Bunun birkaç avantajı vardır: Nadir bulunan lityumun aksine, sodyum en yaygın kimyasal elementlerden biridir ve bu nedenle önemli ölçüde daha ucuzdur.

Dünyanın dört bir yanındaki pil üreticileri, sodyum iyon pilleri araştırıyor. Şimdi küçük bir start-up, teknolojiyi ileriye doğru önemli bir adım attı.

Ayrıca pek çok faydalı özelliği vardır: Sodyum-iyon piller yanmaz, soğuğa karşı daha az hassastır (bu nedenle önceden ısıtılmaları gerekmez), yüksek şarj akımlarına karşı daha sağlam tepki verir ve ayrıca daha uzun ömürlüdür.
Sodyum iyon pillerin önemli bir dezavantajı vardır
Bununla birlikte, sodyum pilin ciddi bir dezavantajı da var: Sodyum iyon pilin prensibi, enerji yoğunluğu lityum iyon pillerden önemli ölçüde daha düşük olduğu için 1980'lerde çoktan atılmıştı. Özellikle araçlar, karşılaştırılabilir performans değerleri ve aralıkları elde etmek için orantısız olarak daha yüksek bir pil ağırlığını taşımak zorunda oldukları için dezavantajlıdır.


Ancak enerji yoğunluğu sorunu yavaş yavaş çözülüyor gibi görünüyor: 2021'de Çinli üretici CATL, kilogram pil ağırlığı başına maksimum 160 watt saate (Wh) ulaşan bir sodyum iyon pili sundu. 2023 yılında tanıtılacak olan ikinci nesilde ise 200 Wh planlanıyor.
Karşılaştırma için: Modern lityum-iyon piller, ikinci elektrodun malzemesine bağlı olarak şu anda 200 ila 250 Wh/kg'a ulaşıyor. Bu arada, yeni sodyum güç depolama cihazlarının üretim maliyetleri şu anda Li-Io pillerden daha pahalı. Ancak uzmanlar, sodyum iyon pillerin artan miktarlar ve optimize edilmiş üretim süreçleri ile önemli ölçüde daha ucuz hale geleceğini düşünüyor.
Çinli bir start-up yeni bir enerji depolama sistemi geliştirdi
Üretim versiyonunda bin kilonun biraz üzerinde olan Sol E10X deney aracına 25 kWh sodyum-iyon pil takılı. Gerçek anlamda kilo başına 120 Wh enerji yoğunluğuna sahiptir. Bu, standart lityum iyon pillerin elde ettiğinden yaklaşık dörtte bir daha az. Bu, Dacia Spring'dan hala 20 cm daha kısa olan küçük Çinli'nin kabaca 120 ila 130 kilometre yol kat edebileceği anlamına geliyor.


Yeni pilin hücreleri, Çinli yeni kurulan HiNa Battery Technologies tarafından geliştirildi. 2017 yılında bir bilimsel araştırma enstitüsünden ayrıldı. Görünüşe göre HiNa, uluslararası olarak bilinen Sodyum İyon Pil (SIB) ile dev CATL'yi tahmin etmişti. Piyasa gözlemcileri, sodyum iyon pillerin birkaç yıl içinde otomobillerdeki lityum teknolojisinin yerini alacağını tahmin ediyor.

Yorum yazmak için üye girişi yapmalısınız.