Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Giriş Yap
Hamburger icon
ELEKTRIKLI ARABA

Kia EV9 2023

Kia EV9 (2023) 385 hp elektrikli lüks SUV

Kia, 2023'ün ilk yarısında elektrikle çalışan büyük bir SUV piyasaya sürecek - tam boyutlu SUV EV9 olarak adlandırılıyor ve yıl boyunca Avrupa'da da ilk çıkışını yapacak.

Elektrikli modelin resimleri, bilgileri, fiyatları ve teknik verilerine sahibiz.

Koreli otomobil üreticisi, L.A. Auto Show 2021'de EV9 Concept'e, Mart 2023'ün sonunda Seul Motor Show'da dünya prömiyerini kutlayacak olan üretim modelinin bir önizlemesini verdi.

Üç sıra koltuklu EV9 serisi, Electric Global Modular Platform'a (E-GMP) dayalıdır ve bu nedenle Hyundai evreninde yalnız değildir. Grup, Kia EV6'ya benzer şekilde, aynı elektrikli platformda Hyundai ve Genesis modellerini piyasaya sürüyor. Şu anda Hyundai Ioniq 5 ve Genesis GV60. Koreliler de büyük elektrikli SUV ile bu geleneğe sadık kalıyor. EV9'dan sadece birkaç gün sonra, Hyundai Ioniq 7 çalışması prömiyerini kutladı. Her iki model de Tesla Model X veya Mercedes EQS SUV gibi rakipleri hedefliyor.
Dış: Dijital kaplan yüzlü Kia

Kia EV9'un üretim versiyonu, büyük ölçüde çalışmanın görünümüne dayanıyor. Kia tasarım patronu Karim Habib gururla açıklıyor: "Dış ve iç tasarım, bağlanabilirlik, kullanılabilirlik ve sürdürülebilirlik standartlarını yeniden tanımlıyoruz" ve "müşterilere ... aile SUV sektöründe yeni bir bakış açısı sunuyoruz".

Buna göre Kia EV9, etkileyici bir tek kutu tasarımıyla geliyor. Ön kısım diktir ve dik LED ışık şeritleri ile çevrilidir. Aksi takdirde ön maske büyük ölçüde kapanır. EV9 ile müşteriler iki "yüz" arasında bile seçim yapabilir. Bir yanda markanın çok bilinen kaplan yüzü bulunurken, diğer yanda Koreliler farların yanına küp şeklinde ilave LED ışıklar sağlayan "Dijital Kaplan Yüzü" ile bir seçenek sunuyor. GT-Line versiyonunda bu daha da dinamiktir. "EV9 Konsepti" çalışmasında olduğu gibi, EV9 artık "Yıldız Haritası" LED'i ile animasyonlu bir ışık modeli gösteriyordu. Işık ünitesi kapalı modda görünmez. Işık etkinleştirildiğinde, bir karşılama sahnesi gerçekleştirir ve son olarak dikey bir gündüz farı gösterir.

Kameralar yerine aynalar

Ön kısımdaki hafif kavisli "kaput", gözü neredeyse yatay bir tavan çizgisiyle biten dik ön cama yönlendiriyor. Bu, kıç tarafına doğru sadece çok nazikçe eğilir. Alt pencere çizgisi de neredeyse yatay kalıyor. Yandan görünüm, ek plastik kaplamalı köşeli çamurluk kemerlerini göstermeye devam ediyor. Ayrıca Kia, konsept otomobilin telkari kamera tutucusu yerine klasik, oldukça köşeli dış aynalar yerleştirdi. Ön kaputtaki hava yarıkları, kapı kolu olmayan tasarımda olduğu gibi seri üretimde kullanılmaz. Burada Koreliler batık modüllere güveniyor. Bunlar, özel olarak şekillendirilmiş gövde altı, aero jantlar ve öndeki hava girişleri gibi diğer bazı unsurlarla birlikte, sürtünme katsayısının 0,28'e ulaşmasını sağlar.

Arkada, farlar farların şeklini alıyor ve sadece kanatçığın içine doğru değil, aynı zamanda çok yukarıya da çıkıyor. Bagaj kapağı düz ve masif görünüyor, üstte entegre bir spoyler ve altta bir difüzörle bitiyor.
İç: Geniş ekran ve döner sandalyeler

Kia EV9'un uzun dingil mesafesi ve düz araç zemini, bol miktarda iç alan sunar. Stromer ailesi, yedi veya altı kişilik olarak sipariş edilebilir. Sürücü, küçük darbe emicinin altındaki parmaklıklarda kontrollere sahip, fütüristik, renk kontrastlı çok kollu bir direksiyon simidini alıyor. Vitesler, sağdaki bir direksiyon simidi kolu kullanılarak ayarlanır. Köşeli ön panel, orta konsola kadar uzanan iki entegre 12,3 inç ekrana sahip geniş, neredeyse bağımsız bir "AVNT" ekranı (Görsel İşitsel, Navigasyon ve Telematik) barındırır. Direksiyon simidinin arkasında sürücüye hız, menzil ve navigasyon durumu hakkında bilgi verirken, bilgi-eğlence sisteminden gelen bilgiler sağda görüntülenir. AVNT ekranının altında, başlat/durdur ve klima kontrolü için olanlar da dahil olmak üzere bir dizi gizli dokunsal düğme bulunur.

Orta konsol artık ön panele bağlı değil. Klasik bardak tutucuları ve saklama bölmelerini barındırır ve yalnızca ikinci koltuk sırasına kadar uzanır. İkinci sıradaki koltuklar 180 derece dönerek üçüncü sıradaki yolcularla yüz yüze iletişim kurabiliyor. Üçüncü koltuk sırası ayrıca mobil cihazlar için içecek tutucuları ve şarj istasyonları sunuyor.

Havadan güncelleme alma seçeneğine ek olarak, "talep üzerine özellikler", yani ücretli hizmetler de mümkündür. Model aynı zamanda Seviye 3 Otomatik Mod otonom sürüş fonksiyonu ile donatılan ilk Kia olacak. Otoyol Sürüş Pilotu (HPD) da ilk kez araçta.

Arka sıra koltukta yetişkin yolcular için yeterli alan var.
Teknik veriler: Uygulama aracılığıyla artırın

Kia EV9, 5.010 mm uzunluğunda, 1.980 mm genişliğinde ve 1.755 mm yüksekliğindedir (Kia EV9 GT-Line için 1.780 mm yükseklik). Dingil mesafesi 3.100 milimetredir. 19, 20 veya 21 inç jant seçenekleri yol ile temas kurar.

E-SUV, hem dört tekerlekten çekişli hem de arkadan çekişli versiyon için 99,8 kWh pil ile sunuluyor. İlki, toplam 283 kW, yani 380 hp güce sahip iki elektrik motoruna sahiptir. İki motor 600 Nm tork sağlar. EV9 AWD o kadar güçlü ki 6,0 saniyede 100 km/sa hıza çıkıyor.Müşteri, Kia Connect Store'dan opsiyonel boost işlevini satın almışsa, 700 Nm ve 5,3 saniyelik bir sprint süresi mümkündür.

Elektrik motorlu arkadan itişli versiyon 150 kW (204 hp) güce ve 350 Nm torka sahip. 100 km/s hıza ulaşmak 9,4 saniye sürer. Daha küçük 76,1 kWh pil paketine sahip bir versiyon da belirli pazarlar için mevcuttur. 160 kW, 218 BG çıkış ile gelen SUV, başlangıçta 350 Nm, 8.2 saniyede 100 km/s hıza ulaşıyor.Bu EV9 versiyonunun Almanya'ya gelip gelmeyeceği henüz belli değil. Menzil konusuna gelince Kia da bizi karanlıkta bırakıyor. Büyük akülü arkadan çekişli için 541 kilometre olması gerekiyor. Hızlı şarj cihazı ile 239 kilometre 15 dakikada doldurulabiliyor. Diğer aralıklar bildirilmemiştir.

Ancak Kia'nın şimdiden vaat ettiği şey, bir Kia EV9 GT'nin de 2025'ten itibaren piyasaya çıkacağı. EV6 GT'yi temel alan bu, başlangıçta önemli ölçüde daha fazla güçle gelir.
ekipman ve yardımcılar

EV9 için ekipman, Kia Connect Mağazası aracılığıyla rezerve edilebilir. Yukarıda açıklandığı gibi, bu, güçlendirme işlevini veya ızgara ışığı işlevini içerir. Ayrıca EV9'da, sürücü araçta değilken bile SUV'u park yerine otonom olarak manevra ettiren ve park yerinden çıkaran bir uzaktan park asistanı vardır. İşlem, akıllı anahtar veya yeni "Dijital Anahtar 2" ile başlatılabilir. Arka Çapraz Trafik Çarpışma Önleme Yardımı (RCCA) ve Park Çarpışma Önleme Yardımı (PCA), park ederken ve manevra yaparken güvenliği sağlar. EV9'daki diğer küçük yardımcılar: direksiyon ve fren müdahalesine sahip kör nokta asistanı (Kör Nokta Çarpışma Önleme Asistanı, BCA), düzeltici direksiyon müdahalesine sahip şerit tutma asistanı (Şeritte Kalma Asistanı, LKA) ve hız asistanı (Akıllı Hız) ​Limit Assist, ISLA) ve navigasyon tabanlı uyarlanabilir hız sabitleyici (Navigasyon tabanlı Akıllı Hız Sabitleyici, NSCC).

EV9 aynı zamanda rahatlık açısından da bir ilki sunuyor: Cihaz cepte kalabilirken açılıp akıllı telefon kullanılmaya başlanabilen ilk Kia. Bu dijital araba anahtarı "Digital Key 2", ultra geniş bant teknolojisi (UWB) ile çalışır.

Electric Global Modüler Platform:

     Sportif model: 0 – 100 km/s için 3,5 sn'den az
     En yüksek hız: 260 km/s
     Maksimum güç: 600 hp
     Menzil temel model: 500 km (WLTP)
     Şarj süresi: Yüzde 80 şarj için 18 dakika; 100 kilometre için beş dakika
     Şarj teknolojisi: 800 volt, ayrıca 400 voltluk istasyonlarda adaptörsüz şarj
     Çift yönlü şarj: 3,5 kW ile Araç-2-Yük
     Arkadan çekişli, başka bir motorla dört tekerlekten çekiş
     IDA Entegre Tahrik Aksı
     Beş bağlantılı arka aks


Ayrıntılı olarak Kia EV9 Konsepti

2021 sonbaharında Concept EV9, 2023'te tamamen elektrikli bir SUV olarak resmen Avrupa'da da tanıtılacak olan L.A. Otomobil Fuarı'nda görücüye çıktı. O zamana kadar Koreliler şebekede on bir elektrikli arabaya sahip olmak istiyor.

Tamamen elektrikli SUV çalışması, yüksek bir ön cepheyle karşımıza çıkıyor ve son derece dar LED farlara ve ön tarafı görsel olarak çerçeveleyen diğer LED ışık öğelerine sahip. Kia, elektrikli araçlar için modellerinin "kaplan yüzünün" "daha dijital" olmasını istiyor, çünkü EV'ler artık geleneksel bir radyatör ızgarasına ihtiyaç duymuyor.

22 inçlik heykelsi çamurluklar

Devasa SUV konsept otomobili aerodinamik olarak optimize edilmelidir. Ön kısımda iyileştirilmiş hava akışına ek olarak, uzatılabilir tavan rayı ve dar kamera aynaları daha iyi hava akışı sağlar. Açılı davlumbaz alanında ek bir enerji kaynağı olarak bir güneş modülü kullanılır. Çalışmanın tekerlek kemerleri toplu olarak sergileniyor. SUV'nin ön camı diktir ve arkadaki panoramik bir pencere de dahil olmak üzere uzun bir tavan üzerinden manzarayı sunar.

Orada bir çatı kenarı spoylerine akar. Ön tarafın son derece köşeli tasarımı arkaya da yansımış. Yüksek, dar LED ışıklar, içlerinde 22 inçlik jantlara sahip heykelsi çamurluk kemerlerinin yandan görünümünde de hakim olan gövdeyi sınırlandırıyor.

Geniş ekran ve sürdürülebilirlik

Sürücü ve ön yolcu, zıt yönlere açılan kapılardan oldukça esnek, aydınlık ve üç sıralı iç mekana giriyor. Can sıkıcı bir B sütunu yok. Önde, geniş ama telkari bir orta konsol iki yolcuyu ayırıyor. Katmanlı gösterge paneli, kokpit ve bilgi-eğlence ekranlarını devralan 27 inçlik geniş bir ekrana sahiptir. Sürücü, iç alanı genişletmek için tamamen katlanan dar, neredeyse dikdörtgen, tek kollu bir direksiyonu kavrıyor. Geri dönüştürülmüş malzemeler ve vegan deri, yüksek sürdürülebilirlik standartlarının altını çizmeyi amaçlamaktadır.

Bu iç mekan üç mod içerir. "Aktif Mod", geleneksel sürüşü temsil eder; diğer iki konsept, aracın hareketsiz olduğu aşamalar için tasarlanmıştır. "Duraklatma Modunda" iç mekan, yolcuların birbirine göre konumlandığı bir salona dönüşür. İkinci koltuk sırası masaya dönüştürülür. "Keyfini çıkarın" modunda, bagaj kapağı açılır ve üçüncü koltuk sırası dışa doğru döner. Bu, gezginlerin molalarını araçta geçirmelerini ve aynı zamanda doğada korunmalarını sağlar.

Concept EV9, 4.930 mm uzunluğunda, 2.055 mm genişliğinde ve 1.790 mm yüksekliğinde ve 3.100 mm dingil mesafesine sahip.

Konsept EV9 ile Kia, 2021'de elektrikli lüks bir SUV sundu ve şimdi yedi koltuğa kadar büyük Stromer'ı Avrupa'ya getirmeye hazırlanıyor. Model haklı olarak elektrikli Telluride olarak adlandırılabilir ve Hyundai Ioniq 7 olarak bir SUV kardeşi olacak. Ne yazık ki, Kia şimdiye kadar yalnızca resmi olarak resimler ve temel bilgiler yayınladı. Avrupa için teknik veriler ve fiyatlar da dahil olmak üzere eksiksiz tanıtım, Mart 2023'ün sonuna kadar mevcut olmayacak.

Yorum yazmak için üye girişi yapmalısınız.