Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Giriş Yap
Hamburger icon
ELEKTRIKLI ARABA

Ford Explorer ve VW ID.4 karşılaştırması

Ford Explorer ve VW ID.4 karşılaştırması Modüler elektrikli kardeşleri test etik

Ford Explorer ve VW ID.4, VW Group'un aynı Modüler Elektrikli Platformunu (MEB) kullanıyor. Farklar neler ve bunu kim daha iyi yapıyor?

İlk bakışta bağımsız, ikinci bakışta teknik olarak yakın: Ford Explorer ve VW ID.4 aynı segmentte rekabet ediyor, rakip markalardan geliyor ve aynı zamanda bir işbirliğinden geliyor. Her iki orta boy geçit de Volkswagen Grubu'nun modüler elektrik sistemini (MEB) kullanıyor, bu nedenle birbirleriyle ilişkililer ve teknik olarak Audi Q4 E-Tron ve Skoda Enyaq'a benziyorlar.

Explorer hakkında benzersiz olan nedir?

Cadde Haber ile yaptığı bir röportajda Ford Pazarlama Direktörü Christian Weingärtner, yeni elektrikli crossover Explorer'ın benzersiz yönünü vurguladı: "Daha geniş bir iz içeren daha geniş görünüme sahip dış görünümden, aşağıdakiler dahil olmak üzere sportif ön koltuklara sahip iç mekana kadar: entegre koltuk başlıkları, Soundbar ve portre modundaki büyük, kayan ekran tamamen Ford'dur." VW ile benzerlikler? ışık anahtarı ve platform.

Aslında ilk bakışta size Audi, Skoda veya VW'den platform kardeşleri hatırlatan tek bir detay var. Ford, tasarım dilini Wolfsburg ID tasarımcılarından daha sert bir aksanla konuşuyor: Ön kısım açısal olarak çıkıntı yapıyor ve üzerinde "Mavi Oval" yazısı açıkça görülüyor. Kısa çıkıntılar ve vurgulanan çamurluklar, dört kapılı aracın yolda sağlam durmasını sağlar. Siyah sütunlar kabini gövdeden ayırıyor, C sütunundaki şeritler erken dönem Citroen BX'i ve aslında aynı zamanda Explorer'ın platform kardeşi olan VW'nin ID.3'ünü anımsatıyor.

Konturlu kaput güçlü hissettiriyor, ancak altında lastik tamir kitine uyan bir gövde (ön bagaj) dışında hiçbir şey yok. Bir istisna dışında: 340 hp'lik üst modelin önünde ikinci bir elektrik motoru bulunur.

Sürüş: Ford, VW'den daha güçlü

Üç tahrik varyantı - 125 kW, 210 kW ve 250 kW - Ford'u kendi derecelerinde sıraladı. VW'de 150, 195 ve 220 kW'lık motorlar birbirine daha yakın. En güçlü versiyon, ikinci bir motora ve dolayısıyla standart olarak dört tekerlekten çekişe sahiptir. ID.4 Pro 4Motion ile VW, iki elektrik motoru birlikte 195 kW güce sahip ikinci bir dört tekerlekten çekişli versiyon sunuyor. Daha zayıf modellerde arka aksta bir elektrik motoru bulunur - eskiden VW Beetle'ın olduğu gibi klasik arkadan çekişli. Bilindiği üzere 17 Şubat 1972'de 15.007.034 adet ile dünyanın en çok üretilen otomobili Ford T-modelinin yerini almıştır.

Sarj ve menzil

Ford, Explorer için 500 kilometrelik bir menzil belirtiyor ancak şarj süresi yok. "Mavi Oval Şarj Ağı" şu anda 400.000 şarj noktası sunuyor, 2024 yılına kadar 500.000 olması gerekiyor. Üreticiye göre Ford müşterileri "özel, özellikle ucuz bir Ionity şarj tarifesi" alıyor. Volkswagen şarj ağı "We Charge", "300.000'den fazla şarj noktası" içerir.

ID.4, 135 kW'a kadar hızlı şarj cihazlarında pilini yaklaşık 36 dakikada yüzde beşten yüzde 80'e çıkarır. Tüm varyantların pil kapasitesi 77 kWh, en zayıf versiyonun menzili 531 km, üst modelin ise 500 km.
İç mekan: VW'de daha fazla alan

VDA standardına göre 4,58 metre uzunluğundaki VW ID.4, 543 ila 1.575 litre bagaj alanı sunuyor. Ford, Explorer için 450 litre belirtiyor. Maksimum, Köln'ü arkada "1.400 litreden fazla" doldurur. Ayarlanabilir bagaj tabanı, daha büyük bir bagaj veya raf ve düz bir yükleme eşiği oluşturur. Bagaj bölmesi örtüsü bagaj kapağı ile birlikte yukarı ve aşağı hareket eder.

Explorer, ön koltukların arasında bir "Mega Konsol" içinde bir dizüstü bilgisayar veya dört büyük içecek şişesi için yer sunar. 12 yöne ayarlanabilen ön koltuklar standart olarak ısıtılır ve sürücü koltuğunda ayrıca bel omurları seviyesinde masaj işlevi bulunur. Ek bir ücret karşılığında, panoramik bir tavan araca daha fazla ışık getirir - bu, VW ve Ford'da mevcuttur. Bir römork bağlantısıyla ID.4, 1.400 kilograma kadar çeker.
Bilgi-eğlence: havalı Ford ekranı

Explorer, merkezi ekranla bir avantaja sahiptir: 14,6 inç diyagonal yatay olarak düzenlenmiş dokunmatik ekran, 30 dereceye kadar sürekli olarak eğilebilir ve yüksekliği ayarlanabilir. En alt konumda ekran, iki USB-C bağlantı noktasının bağlantı ve güç sağladığı bir bölme için kapak görevi görüyor. Büyük akıllı telefonlar da başka bir bölmede endüktif olarak şarj edilebilir.

Avantajlı Ford: Eğilebilir ve yüksekliği ayarlanabilir yatay ekran, ID.4'ün önünde Explorer'a sahiptir.

Ne yazık ki Ford, tıpkı VW gibi, sıcaklığı kullanımı daha kolay olan anahtarlarla değil, dokunmatik alanlarla düzenler. Direksiyon simidinin önündeki gösterge ekranının her ikisinde de 5,3 inç diyagonal vardır.
Asistan sistemleri ve ekipmanları

Explorer ve ID.4'te on iki ultrasonik sensör, beş kamera ve üç radar cihazı, aracın çevresinin 360 derecelik izlenmesi için veri sağlıyor. Direksiyondaki sensörler, sürücünün zinde ve uyanık olup olmadığını kontrol ediyor ve yoruluyorsa onu uyarıyor.

Her iki elektrikli otomobil de şerit değiştirebilir: Sürücü göstergeyi kullandığında, otomobil şeridin ortasında yer alır ve hızını öndeki araca göre ayarlar - trafik işareti tanıma sisteminin veya sürücünün gördüğü sınırlar dahilinde. sürücü belirtir.

Trafik sıkışıklığında, elektrikli pedala veya bir düğmeye basıldığında araç durana kadar fren yapar ve tekrar hareket eder. "Clear-Exit Assist", araçtan çıkarken arkadan yaklaşan bir araç varsa kapıların açılmasına karşı uyarır. Çarpışma Öncesi Yardımı, yayaların, bisikletlilerin veya araçların yoldan geçip geçmediğini görmek için ileriye bakar ve gerekirse uyarır veya fren yapar. Başka bir asistan, seyahat yönüne enlemesine ve boylamasına park etme konusunda ustalaşır, park etme paralel olarak otonom olarak çalışır.


Fiyatlar: Explorer 90.000 Euro'dan başlıyor

Ford, Explorer'ı daha ucuzu yaklaşık 90.000 Euro'ya mal olacak iki donanım seviyesinde sunmak istiyor. Bu, 92.335 Euro'dan başlayan VW liste fiyatlarının biraz altında. Ancak, temel ID.4 150 kW'a ve en zayıf Explorer 25 kW'a sahiptir. Her durumda, daha kesin bir fiyat karşılaştırması, yalnızca ekipmanın kapsamı belirlendikten sonra mümkün olacaktır.
İşbirliği zamandan ve paradan tasarruf sağlar

Ford'un Köln fabrikasının Fiesta üretim sahasından "Elektrifikasyon Merkezi"ne dönüştürülmesi için 1,83 milyar Euro'luk yatırım yaptığı pragmatik işbirliğinin nedeni? Geliştirme süresinden ve maliyetlerden tasarruf ve "Mustang Mach-E'ye ek olarak hızlı bir şekilde ikinci, bağımsız bir araç sunabilme". Weingärtner, tam boyutlu kamyonet F-150 Lightning gibi ABD modellerinin Avrupa için çok büyük olduğunu ve Avrupa için ayrı bir elektrikli platform geliştirme çabasının çok yüksek olduğunu açıklıyor.

Mustang gibi MEB-Ford da adını tarihten alıyor. 30 yıl önce, Köln dört litrelik V6 ile ABD arazi aracı Alman pazarına girdi. Başarı. Elektrikli Explorer da buna sahip olmalıdır. Kasım 2020'den beri satışa sunulan VW, şimdiden elektrikli otomobil pazarında yerini aldı.

Bu arada, bu Ford ve VW arasındaki ilk işbirliği değil: Caddy ve Tourneo Connect ticari araçları ile Ranger ve Amarok kamyonetleri teknik olarak büyük ölçüde aynı. 1990'ların başlarında VW, Ford ile birlikte Vans Galaxy ve Sharan'ı geliştirip üretmişti.

Görsel ve teknik olarak, Explorer bağımsız olarak görünür. Ford'un tasarım dili daha köşeli ve üst model VW'den daha fazla güce sahip. VW, daha fazla bagaj hacmi ve ikinci bir dört tekerlekten çekiş varyantı sunuyor. Ford'dan akıllı bir fikir, eğilebilir ve kayan yatay ekrandır. Her iki model de sıcaklık ayarı, yazılım ve yardım sistemleri gibi çalışma zayıflıklarını paylaşır.

Yorum yazmak için üye girişi yapmalısınız.