Bugün: 12 Mayıs 2024 Pazar
Giriş Yap
Hamburger icon
JAPON ARABALAR

Lexus Suv Araba

1998'de Lexus lüks SUV'u icat etti. Önce klasik tarzda, ardından hibrit tahrikli bir teknoloji öncüsü olarak.

Bazen dünü düşündüğünde biraz gülümsemen gerekir. Her şey nasıl gelişti. SUV'ların kariyerini ele alalım. O zamanlar, 90'ların sonunda, Amerika'nın şakacı eyaletlerinden gelen modaya uygun kaprisler olarak onlara hala gülümsüyordu. Tasarımcıların bir hevesi. Daha fazla değil.

1998'de Lexus RX 300, bu yeni otomobil modasının öncülerinden biriydi ve 25 yıl önce premium SUV sınıfını oluşturdu. Asma kattaki lüks, milenyumun eşiğinde tamamen yeni bir şey.

Satışa çıktığı ilk yılda zarif Japon, ABD pazarındaki 1 numaralı premium SUV oldu. Pazarlama stratejistleri yeni konseptlerine LAV adını veriyor: Lüks Aktif Araç. AUTO BILD onu basitçe vaftiz ediyor: "Japonca Mercedes".

Ağır boru şeklindeki bir şasi yerine kendi kendini taşıyan bir gövdeye sahip olan RX 300, ağırlık ve tüketim açısından avantajlara sahiptir. 201 hp'lik üç litrelik fısıldayan V6, eski dört vitesli bir otomatik ile tatmin olmak zorunda, ancak How To Cars'ın yazdığı gibi "huzurlu süzülüşüyle" bozuluyor.

RX 300 ile ilgili hiçbir şey, SUV döneminin zorlu çalışanlarını bu kadar anımsatamaz. En başından beri, onunla ilgili her şey, sınıftaki konfor için tasarlandı. Geniş, konforlu koltuklar (elbette elektrikli olarak ayarlanabilir), gösterişli standart donanım, editörün "bir bulutun üzerinde manzarada süzülmek" olarak tanımladığı ayar. Ne kadar ilahi. Yeni bir sınıfın ifadesi.

Gelecek, 2005'te artık 400h olarak adlandırılan RX'e taşınıyor. RX'in ikinci neslini temel alan bu model, SUV'de hibrit sürüşü sunan ilk premium modeldir. Hybrid Synergy Drive Lexus yarının sürüşünü vaftiz ediyor. Yapısı hibrit kardeşi Prius'a çok benziyor, sadece çok daha sofistike ve karmaşık. 3,3 litrelik bir V6 (211 hp) motordan oluşan bir ekip, her biri ön ve arka aks için birer tane olmak üzere iki elektrik motoruyla işbirliği yapıyor. Otomatik şanzımanın görevi, tamamen yeni, teknik açıdan çok gelişmiş bir planet dişli türü tarafından üstlenilir. Konsorsiyum birlikte 272 hp ve 750 Newton metrelik inanılmaz bir tork elde ediyor. AUTO BILD, "Bir atlet gibi depar atar, bir dizel gibi kurtarır" diyor. 0'dan 100 km/h'ye 7,6 saniye, tüketim on litrenin oldukça altında. Lexus kendinden emin bir şekilde "Dünyadaki tüm otomobiller arasında en iyi emisyon değerlerine sahip araç" diye övünüyor.

RX 400h, 2009 yılına kadar seride kalacak ve hibrit çağın yolunu açacak. RX 400h'nin piyasaya sürülmesinden yalnızca on yıl sonra, premium marka hibrit tahrikli bir milyondan fazla araç sattı. Lexus'u düşünen herkesin aklına, uzun süredir hafife alınan ve bir geçiş teknolojisi olarak sadece gülünen iki kalp teknolojisi gelir. Durum tam tersi. O, henüz gelmemiş olan her şeyin anahtarıdır.

Teknik olarak, RX her nesilde gelişmeye devam ediyor. Üçüncü neslin (2009 - 2015) ince ayarından, güçlü bir diabolo ızgaraya (2016'dan itibaren) sahip dördüncü RX sürümünün etkileyici tasarım dilinden mevcut, tamamen yeni RX'e (bkz. gelenek, çıtayı makul bir miktarda yeniden yükseltir. Artık sadece e-destek ile yollarda, bir plug-in hibrit olarak tamamen elektrikli olarak 90 kilometreye kadar gidebiliyor ve 100 kilometrede 1,1 litre ile sınıfının en düşük tüketimine sahip. Böylece RX yolculuğu devam ediyor. 25 yıllık öncü çalışmayla şu anda 3,5 milyondan fazla satıldı. Her şeyin o zamanlar nasıl başladığını düşündüğünüzde biraz gülümsemelisiniz.

Sanki eski bir dost ziyarete gelmiş gibi. Yeni Lexus RX piyasaya sürülmek üzere. 25 yıldır birbirinizi tanıyorsunuz. Yine de birçok kişi merak edecek: Evlat, nasıl değiştin, zar zor tanınabilirsin!

Premium SUV'un selefine kıyasla yüzde 95 yeni olmasına şaşmamalı. 4,89 metrelik yeni RX, dördüncü nesille aynı boyuttadır ancak tamamen yeni, önemli ölçüde daha sert GA-K platformunu kullanır. Lexus RX, zamana ayak uyduran ve kendini sürekli yeniden keşfeden bir öncüdür. Ayrıca NX ile tanıtılan "Sonraki Bölüm tasarım dilini" tamamen yeniden yorumluyor. Tipik diabolo ızgara artık neredeyse tamamen aracın ön genişliğine entegre edilmiştir ve RX'e heyecan verici, zarif bir güç verir. L şeklindeki gündüz farları ile yeni LED farlar daha keskin bir kesime sahiptir. Genel olarak, RX aynı zamanda daha ince ve daha kaslıdır. Bunun nedeni daha uzun kaput ve alçaltılmış tavan çizgisidir. Ek olarak, dingil mesafesi altı santimetre uzatıldı. Yan çizgi daha çok coupe'ye benziyor, yüzer tavan arka tavan direklerinin üzerinde gevşek bir şekilde duruyor gibi görünüyor. 21 inçlik jantlar, çamurluk bombelerinde sıkıca durur ve güçlü arka kısım, büyük harflerle yeni LEXUS harfleriyle çarpıcı, sürekli bir ışık şeridi ile karakterize edilir.

İç mekan, adını Japonca "atın dizginleri" anlamına gelen kelimeden alan yeni Taskuna kokpiti ile karakterize edilir. Burada sürücü her şeyi sezgisel olarak kontrol altında tutar. 14 inçlik dokunmatik ekrana sahip tamamen yeni Lexus Link multimedya sistemi, sesli asistan "Hey Lexus" ve artık bulut tabanlı olan entegre navigasyon sistemi gibi, hızlı ve hassas bir şekilde yolu gösteriyor.

Yüksek mukavemetli çeliğin yanı sıra Lexus, yeni RX'te çamurluklar ve kaput için özellikle alüminyum gibi hafif malzemeler kullanıyor. Sonuç olarak, ağırlık mevcut RX'e kıyasla 90 kilogram azaltıldı. Yeni, özel olarak elektrikli tahriklere fayda sağlayan sürdürülebilir bir karar. RX, Almanya'da üç hibrit versiyonla piyasaya çıkıyor. Başlangıç, RX 350h ile başlar. Kendi kendini şarj eden 2,5 litrelik dört silindirli benzinli motor ile dördüncü nesil Lexus hibrit aktarma organlarını bir araya getiriyor. Sistem 250 hp güç sağlıyor, sıfırdan 100 km/sa hıza 7,9 saniyede çıkıyor ve tüketim 100 kilometrede altı litrenin biraz üzerinde.

450h+ ile Lexus, bir plug-in hibrit ile ilk RX'i sunar. NX'teki PHEV ile aynı, sistem çıkışı 309 hp, tamamen elektrikli menzil 90 kilometreye kadar. 100 kilometrede 1,1 litre tüketimi ile sınıfının en düşük tüketimidir.

Beşinci RX neslinin yeni üst modeli, turboşarjlı benzinli motora sahip ilk Lexus hibrit olan 500h'dir. 2.4 litrelik dört silindirli, entegre ön elektrik motoru ve arka aksta 76 kW elektrik motoruna sahip sistemi, altı ileri otomatik ile yeni dört tekerlekten çekişe aktarılan 371 hp'ye getiriyor. RX 350h gibi, 500h de yeni, daha kompakt ve verimli bir nikel-metal hibrit pile sahiptir. EV modunda, 500h tamamen elektriklidir.

Sürüş durumuna bağlı olarak, yeni DIRECT4 dört tekerlekten çekiş sistemi gücü milisaniyeler içinde dört tekerleğe en uygun şekilde dağıtırken, direksiyon arka tekerlekleri virajın mümkün olduğunca dinamik olmasını sağlar. Bölüm 3'te yeni RX'in sunduğu diğer teknik özellikleri okuyabilirsiniz.

Başarı tesadüf değildir ve kesinlikle gökten düşmez. Tüm premium SUV'ların standardı olan Lexus RX de son 25 yılda istisnai konumu için çok çalıştı. Avrupa'da 300.000'den fazlası dahil olmak üzere dünya çapında satılan 3,5 milyon adet ile uzun süredir SUV sahnesinin ayrılmaz bir parçası olmuştur.

Güvenilirlik ve sürekli gelişim, başarısının temel taşlarıdır. Lexus RX'in beşinci nesli yine standartları belirleyen teknolojilere sahip.
TASARIM
Yeni RX ile Lexus, yeni bölüm tasarım dilini geliştirdi. Diabolo radyatör ızgarası tüm cepheye aktarıldı, daha ince ve daha keskin farlar daha kompakt görünüyor, ön iz 15 milimetre daha genişti. Radyatörün kusursuz entegrasyonu, aracın alt ağırlık merkezini vurgular. Daha ince bir genel izlenim vermek için kaput uzatıldı, A sütunu daha da geriye alındı ​​ve dingil mesafesi 60 milimetre artırıldı. Daha kısa arka sarkıntıya ve daha geniş arka yola sahip yan çizgi, RX'e coupé benzeri bir görünüm verir. Kesintisiz bir ışık şeridi ve bagaj kapağındaki yeni LEXUS yazısı, yeni RX tasarımını zarif bir şekilde tamamlar.
TAZUNA KOKPİT
Tazuna, Japonca "atın dizginleri" anlamına gelir. Lexus, aracın ve kontrollerinin en doğrudan ve sezgisel kontrolünü elde etmek için yeni RX ile Tazuna ilkesini benimsemiştir. Temel, 14 inç dokunmatik ekrana sahip yeni multimedya sistemidir. Sürücünün baş hareketini en aza indirmek için birkaç fiziksel düğme vardır. Ekranlar, orta konsoldaki ekran ve isteğe bağlı baş üstü gösterge ekranı, sürücünün görüş açısını önemli ölçüde değiştirmeden en önemli bilgileri toplamasına olanak tanır.
PİL TEKNOLOJİSİ
RX 500h ve RX 350h, arka koltuğun altına yerleştirilmiş yeni, kompakt bir nikel-metal hidrit aküye sahiptir. Yüksek performansı özellikle iyi verimlilikle birleştirir. Önceki RX450h ile karşılaştırıldığında daha az hücreye sahiptir (240 yerine 216), ancak aynı performansa sahiptir. Hücreler bir birime entegre edildi, daha önce üç tane vardı.

ARAÇ FREN KONTROLÜ
Lexus'tan dünyada bir ilk, lineer bir fren hissi sağlar. Ön ve arka akslar arasındaki fren kuvveti dağılımı, pedal basıncına ve RX'in dikey hareketlerine bağlı olarak değişir. Bu, vücudun yunuslama hareketlerini en aza indirir ve frenleme sırasında dengeyi önemli ölçüde artırır.
İZ MODU
Bu mod, kaygan veya engebeli yollarda patinajı önlemek için dört tekerlekten çekiş, fren ve çekiş kontrolünü birleştirir.
LEXUS DİNAMİK KULLANIMI
RX 500h F SPORT'ta sistem hıza, direksiyon açısına ve direksiyon kilidine bağlı olarak her bir tekerleğin optimum konumunu hesaplar. Düşük hızlarda manevra kabiliyetini iyileştirmek için arka tekerleklerin maksimum direksiyon açısı dört dereceye çıkarıldı. Düşük ve orta hızlarda arka tekerlekler ön tekerleklerin aksi istikametinde dönerken, yüksek hızlarda ön tekerleklerle uyum içinde hareket ederler.
DIRECT4 TÜM TEKERLEK SİSTEMİ
Yeni akıllı dört tekerlekten çekiş, RX'in güç gelişimini otomatik olarak ve milisaniyeler içinde kontrol eder. Sistem, her sürüş durumunda gücü ve torku iki aks arasında dağıtmak için ayrı bir elektrik motoru ve bir invertör kullanır. Bu, herhangi bir mekanik sistemden daha hızlı ve daha hassas bir şekilde gerçekleşir.

MULTİMEDYA VE BAĞLANTI
Dokunmatik ekranlı yeni multimedya sistemi, bağlantı ve eğlence açısından RX'i en üst seviyeye taşıyor. En fazla üç kullanıcı profili kaydedilebilir ve sürücünün RX ile yaklaşık 100 farklı etkileşim yolu vardır. 14 inçlik monitördeki HD grafikler tüm aydınlatma koşullarında kolayca okunabiliyor, işlemci ünitesi eskisinden 3,6 kat daha hızlı çalışıyor ve navigasyon sistemi mevcut trafik durumu hakkında gerçek zamanlı bilgilere erişim sunuyor. Yazılım güncellemeleri artık kablosuz olarak yapılıyor. Veri kullanımı dört yıl boyunca dahildir. Standart ses sisteminde halihazırda on iki hoparlör ve 20 cm'lik bir subwoofer bulunmaktadır. Luxury Line, RX için özel olarak geliştirilmiş, 21 hoparlörüyle araç mimarisine mükemmel şekilde uyan Mark Levinson surround ses sistemi ile birlikte gelir.
PROAKTİF SÜRÜŞ ASİSTANI
PDA ön kamera aracılığıyla park halindeki arabaları, bisikletlileri veya yayaları tanır. Bir çarpışma riski varsa, asistan şeritten ayrılmadan engelden kaçınmak için fren yapar ve direksiyonu yönlendirir. Çarpışma öncesi güvenlik sistemine kıyasla PDA, olası bir tehlikeyi daha erken algılar ve böylece kaza riskini en aza indirir.
GÜVENLİ ÇIKIŞ YARDIMI
Güvenli Çıkış Asistanı ile elektromekanik kapı açma E-L

Yorum yazmak için üye girişi yapmalısınız.