Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Giriş Yap
Hamburger icon
TOGG

Togg

TOGG: Türkiye'den elektrikli SUV hakkında her şey

Kompakt yeni gelen, 2022'nin sonunda Avrupada'da da piyasaya çıkacak. Bir elektrikli otomobil inovasyonunun diğerini takip ettiği günler vardır, ancak diğer günlerde hiçbir şey hareket etmez. Bunun gibi sessiz günler bize uzun zaman önce tanıtılan elektrikli arabaları "XYZ'nin nesi var?" O yüzden şimdi TOGG konusunda gelinen noktayı ortaya koyuyoruz. Kısaltma bir otomobili değil, beş Türk şirketinden oluşan bir konsorsiyum olan "Türk Otomobil Girişim Grubu"nu (Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu) ifade etmektedir. Aralık 2019'da bu, iki elektrikli otomobil, bir kompakt SUV ve bir notchback sedan tanıttı. Görünüşe göre SUV ilk olarak 2022 gibi erken bir tarihte piyasaya çıkacak. İki sürüş versiyonu ve iki pil paketi (300 veya 500 kilometre menzil için) duyuruldu ve TOGG'un web sitesinde tarihlerin hala geçerli olduğu görülüyor:

200 hp versiyonu 400 hp versiyonu Arkadan çekişli dört tekerlekten çekiş Güç 147kW 2 * 294kW = 588kW 0-100 km/h 7,6 sn 4,8 sn Menzil 300 veya 500 km 300 veya 500 km Pil boyutları – görünüşe göre iki farklı pil var – henüz açıklanmadı. Ancak piller 30 dakikadan daha kısa sürede yüzde 80'e kadar şarj edilebilmelidir. Şimdiye kadar ne yeni modelin adı ne de kesin boyutları bilinmiyor - sadece 2.80 metrelik dingil mesafesi belirtildi. Karşılaştırma için: VW ID.4'ün dingil mesafesi 2,77 metre, Hyundai Ioniq 5 ise 3,00 metredir. Türk SUV'nin baş tasarımcısı, 2007 yılına kadar VW tasarımından sorumlu olan Murat Günak. İçeride alışılmadık şekilde tasarlanmış bir orta konsol var: Ek olarak, resimlerde dört büyük ekran gösterilmektedir; Ayrıca A sütunlarına takılan dış aynaların ekranları da var. Zira araçta görünüşe göre Audi e-tron gibi dış aynalar yerine kameralar bulunacak. Ayrıca, kablosuz güncellemeler destekleniyor ve otomobilin otonom sürüş özelliklerine ("Seviye 2+") sahip olduğu söyleniyor. Artırılmış gerçeklik sistemi ve car-to-X teknolojisinden de bahsediliyor. Yerli Otomobil (kelimenin tam anlamıyla "Yerli Araba"), İstanbul'un yaklaşık 90 kilometre güneyindeki liman kenti Gemlik'te inşa edilecek. TOGG internet sitesine göre fabrika şu anda yapım aşamasında ve 2021'in üçüncü çeyreğinde hazır olacak. İnşaat çalışmalarının mevcut durumu bir YouTube canlı akışında görülebilir.

Bundan sonra fabrika hala yapım aşamasındadır: Elektrikli SUV, 2022 sonundan itibaren Gemlik'te üretilecek. Üretim kapasitesi yılda 175.000 arabadan az olmamalıdır. Her şeyden önce, araba elbette Türkiye'de ve aynı zamanda ilk ihracat pazarı olarak Almanya'da mevcut olmalıdır. Pil hücreleri, Ekim 2020'de Handelsblatt'ın bildirdiği gibi, ilk olarak Çinli pil üreticisi Farasis'in planlanan Alman pil hücresi fabrikasından gelecek, daha sonra Türkiye'de üretilecek. Hatta Batı Anadolu'dan gelen lityumun kullanıldığı söyleniyor. 2030 yılına kadar TOGG konsorsiyumu, kompakt SUV ve notchback sedan'a ek olarak bir hatchback, bir kompakt minibüs ve bir küçük otomobil SUV dahil olmak üzere toplam beş modeli piyasaya sürmek istiyor. Bir Türk elektrikli otomobilinin inşası, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uzun süredir devam eden bir projesidir. Arabalar bugün zaten Türkiye'de üretiliyor ama Fiat Tipo gibi yabancı markalar tarafından.

Yorum yazmak için üye girişi yapmalısınız.