Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Giriş Yap
Hamburger icon
JAPON ARABALAR

Toyota Compact Cruiser Land Cruiser FJ

Toyota Compact Cruiser, Land Cruiser FJ oldu

Baby Land Cruiser geliyor – ancak Suzuki'den değil

Görünüşe göre Toyota, Land Cruiser'ın altına yeni bir SUV getirecek. Suzuki artık herhangi bir işbirliğini reddetti.

Asya'daki söylenti değirmeni, aylardır Toyota'nın yeni bir arazi aracı serisi hakkında söylentiler yayıyor. Buna göre Toyota, yakın zamanda tanıttığı Land Cruiser J25 serisinin altında küçük bir Land Cruiser'ı 2024 yılında tanıtmayı planlıyor. En son “Land Cruiser Mini” olarak bilinen off-road aracının, 2021 yılı sonunda sunulan Compact Cruiser EV çalışmasıyla çok güçlü benzerliklere sahip olduğu söyleniyor.

Ancak Compact Cruiser EV tamamen elektrikle çalışan bir model olarak sunulurken, "bebek kara kruvazörünün" seri versiyonu, muhtemelen isteğe bağlı hibrit teknolojisiyle geleneksel yanmalı motorlarla çalıştırılacak. Bu öncelikle, elektrikli otomobiller için şarj altyapısının Avrupa ölçeğinde genişletilmesinin hala çok uzak olduğu Asya ve Avustralya'daki pazarlara yöneliktir.


Suzuki ile işbirliği yok

Yılın başında Suzuki, çok sayıda söylentide adı geçen küçük bir arazi aracı için Suzuki ile yapılan işbirliğine resmen karşı çıktı. Autocar India ile yapılan bir röportajda Suzuki temsilcisi, Toyota'nın yeniden isimlendirilen Jimny ile ilgilendiğini doğruladı ancak bu teklif reddedildi. Jimny, Suzuki'nin temel DNA'sının bir parçasıdır ve bu nedenle işbirliğine uygun değildir. İki Japon otomobil üreticisi diğer modeller üzerinde yakın işbirliği içinde çalışıyor. Suzuki Across ve Swace modelleri Toyota olarak yeniden markalandı, bunun karşılığında Toyota Asya'da kendi markası altında bir dizi Suzuki satıyor.


Toyota, ticari marka tesciliyle yeni, küçük bir arazi aracı söylentilerini alevlendirmeye devam etti. Japonya'da marka, muhtemelen yeni arazi aracının resmi adı olan "Land Cruiser FJ" adını tescil ettirdi. Marka, yakın zamanda üretimi durdurulan ve çok benzer bir segmentte yer alan Toyota FJ Cruiser'ı kastediyor.
Teaser zaten küçük kruvazörü gösteriyordu

Yeni Land Cruiser J25'in tanıtımı sırasında arka planda göze çarpmadan gösterilen bir teaser da kompakt Land Cruiser Mini modelinin lehine konuşuyor. Burada, 2021'deki EV Cruiser Concept'in şekline tam olarak karşılık gelen bir arazi aracının silueti görülebiliyor. Küçük Land Cruiser, Toyota merdiven çerçeve platformu TNGA-F'yi temel alacak ve bu nedenle benzer boyuttaki Toyota Corolla Cross'un aksine çok sağlam bir arazi aracı olacak.

 

Japon medyası şimdiden yeni modelin belirli boyutları hakkında haber bile yapıyor. Buna göre Land Cruiser Mini'nin 4,35 metre uzunluğunda, 1,86 metre genişliğinde ve 1,89 metre yüksekliğinde olması dikkat çekiyor. Bu, uzunluğun yeni Land Cruiser J25'ten yarım metreden daha kısa olduğu anlamına geliyor. Ancak yeni off-road aracının sürüşüne ilişkin bilgiler hâlâ oldukça spekülatif. Söylentiler hem Corolla Cross'un iki litrelik benzinli motorundan hem de Toyota RAV4'ün 2,5 litrelik hibrit aktarma organından bahsediyor. Toyota Hilux'un dizel motorları (2,4 ve 2,8 litre hacimli) de tartışılıyor.


Çalışmada da görüldüğü gibi elektrikli kompakt kruvazör henüz tamamen kullanımdan kaldırılmış değil ancak içten yanmalı motor versiyonlarının arkasında geliştirme çalışmaları başlatıldı. Ekim 2023'ün başında gerçekleşen ticari marka tescili, yeni bir modelin yakında piyasaya çıkacağını gösteriyor. Toyota, ABD'de FT-3e adının ticari markasını almıştır. FT-4x, 2017 yılında sunulan ve burada gösterilen mini Land Cruiser'a form olarak çok benzeyen bir çalışmanın başlığıydı. Adındaki “e” elektrikli bir sürücüyü akla getiriyor.
Çalışma zaten neyi ortaya koyuyor?

Compact Cruiser EV çalışması, Toyota'nın elektrikli otomobil sunumunun bir parçası olarak 2021'in sonunda gösterildi. Off-road aracı, kendisini alt korumaya ve büyük bir önlüğe ve ayrıca dik gösterge şeritleriyle çevrelenen dar LED farlara sahip uzun bacaklı bir SUV olarak konumlandırıyor. Kaput, geniş bir soğutma havalandırma deliğiyle düz görünür. Yan tarafta ise güçlü arazi lastikleri için koruma sağlayan kontrast renkli ve geniş plastik çamurluklar dikkat çekiyor. Dört kapılı model, kapı eşiğinde neredeyse kare şeklinde dış aynalara sahip. Alt cam çizgisi arkaya doğru pürüzlü bir çizgi izliyor ve dik bir arkada bitiyor.


Ön cam dik, bagaj raflı tavan neredeyse yatay olarak uzanıyor ve küçük bir pencereye sahip dik bir bagaj kapısıyla bitiyor. Toyota Compact Cruiser, arka kapıların arkasındaki kırmızı şeride ek olarak mavi renk şemasıyla yalnızca 2006 yılında ABD'de tanıtılan FJ Cruiser'a gönderme yapmakla kalmıyor. Model, FJ40'ın stiline atıfta bulundu ve Toyota Land Cruiser'ı temel alıyordu. SUV, 2014 yılında ABD'de üretimden kaldırıldı ve ardından diğerlerinin yanı sıra Şili, Güney Afrika ve Filipinler'e ihracat için yalnızca Japonya'da üretildi. Model, çeşitli performans seviyelerinde 4.0 litrelik bir V6 ile güçlendirildi.

Sunum videosu bize çalışma hakkında küçük bir fikir veriyor. Toyota logosunu içeren geniş bir bölmeye sahip, üst ve alt kısmı düzleştirilmiş bir direksiyon simidini gösterir. Alt bölgeye iki dar destek çıkıntı yaparken, sağ ve soldaki jant tellerinde kontrol düğmeleri ve derin kavrama girintileri görülebiliyor. Çarpıcı olan ise Peugeot'nun I-Cockpit'ini anımsatan yükseltilmiş dijital kokpittir. Geniş orta konsolun üzerinde daha büyük bir bilgi-eğlence ekranı yer alıyor.

Peki Kompakt Kruvazörün altında ne var? Seri modelde kesinlikle her biri tek aks üzerinde çalışan ve elektrikli dört tekerlekten çekiş sistemi üreten iki elektrik motoru bulunuyor. Platformun güç aralığı 80 ila 150 kW arasında değişirken, daha büyük modellerin menzili 500 ila 600 km arasında olmalıdır. Elektrikli mini Land Cruiser'ın üretim versiyonu muhtemelen on yılın ortasından itibaren piyasaya çıkabilir. Daha sonra platform, lityum iyon piller yerine katı hal pillerle de donatılabilir.

Görünüşe göre Toyota, yaklaşık 4,4 metre uzunluğa sahip başka bir kompakt Land Cruiser serisini tanıtmak üzere. Japon otomobil medyası bunu oybirliğiyle bildiriyor. Buna göre yeni arazi aracı, sağlam arazi teknolojisi ve merdiven şasisiyle gelecek. Görünüm büyük ölçüde Toyota'nın 2021'de sunduğu elektrikli arazi aracına yönelik bir çalışmaya karşılık gelecektir.

 

 

Yorum yazmak için üye girişi yapmalısınız.