Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Giriş Yap
Hamburger icon
ALMAN ARABALAR

Audi Q8 e tron

Audi Q8 e tron edition Dakar (2023) testte

Kıyamet için bir Audi Q8


408 bg'ye kadar güç, askeri amaçlı özel lastikler, tavan bagajı ve hayatta kalma çantası, Q8 e-tron'u bir Dakar versiyonu ve dolayısıyla kıyamete yönelik bir otomobil haline getiriyor.


İçime küçük bir panik yayılmaya başlıyor. Önümdeki Umman'ın ince kumları sanki bir çöl gemisindeki gibi üzerinden süzülebilecekmiş gibi değil, her metrede sıkışıp kalıyormuşum gibi görünüyor. Ayrıca ön ve arka aksta bulunan iki elektrik motorundan gelen 664 Newton metrelik tork aslında o kadar yüksek ki Audi sürekli kazmak istiyor.


Sürüşe devam etmek için yazılıma çok fazla güvenmek gerekir. Standart off-road moduna ek olarak, bunu aşma umudum General Grabber AT3 olarak adlandırılan modele bağlı. Ağırlığı iki tondan fazla olan elektrikli SUV'yi gevşek zeminde defalarca çalıştırması beklenen kaba bir lastik.


Dakar versiyonundaki Q8 e-tron çorak arazide neredeyse sessizce sürünüyor. Başkent Muscat'ın gelişmiş sokaklarından uzun süre ayrıldık. Kuru çalılar, çılgınca sivri kaya oluşumları ve derin bataklıklar, yalnızlık boyunca bize eşlik ediyor. Yine de bu araçtaki çölün her metresi yüzümde bir gülümseme yaratıyor.


Uzaklarda başka bir dünyada, Q8 e-tron'un Almanya'nın banliyölerinde egzersiz yapmak, alışveriş yapmak veya hafta sonu tatili yapmak için kullanılması amaçlanıyor. Ve bunların hepsi asfaltta ve kötü bir yanma vicdanı olmadan.


Q8 e-tron 55'e dayanmaktadır


Çünkü Edition Dakar, Audi'nin normal Q8 e-tron 55'ini temel alıyor. Ön aksta ve arkada birer elektrik motoru. Quattro bu şekilde elektriğe dönüşüyor. SUV, sıfırdan 100 km/s hıza altı saniyenin altında hızlanıyor, 200 km/saat azami hıza ulaşıyor ve ayrıca 100 kWh'nin üzerinde pil kapasitesine sahip. WLTP'ye göre 450 kilometre mümkün.


Ancak bu asil yüzük taşıyıcısı kirlenmekten hiç korkmuyor. Yukarıda bir su birikintisi var ve eğer çölde su bulursam, oradan da geçmek zorundayım.

6,6 santimetre daha fazla yerden yükseklik
Dakar, normal bir Q8 e-tron'a göre 6,6 santimetre daha fazla yerden yüksekliğe sahip ve bu, en iyi durumda, ayarlanabilir ve özel olarak uyarlanmış havalı süspansiyonu ile yerden 22 santimetre yüksekliğe kadar çıkmasını sağlıyor. Ayrıca önde 21 derece, arkada ise 28 derecelik bir ayrılma açısı bulunuyor. Rampa açısı 19 derecedir. İyi arazi aracı değerleri. Sudan geçme derinliği 300 mm'dir. Yani çölün vahşi doğasındaki bu su geçişi tam olarak onun bölgesi.


Eğer tüm bunlara ihtiyacınız yoksa elbette Dakar versiyonuyla da yola çıkabilirsiniz. Daha sonra rüzgarın altına eğilip yeni yüzeye uyum sağlıyor. Daha yüksek hızlarda araç normal seviyeye iner: 85 km/saatten 15 milimetre, 100 km/saatten 17 milimetre ve 120 km/saatten 13 milimetre daha düşer. Teorik olarak arazi lastikleri olmadan da yapabilirsiniz, çünkü Q8 e-tron edition Dakar her zaman 20 inç jantlı ek yaz lastikleriyle birlikte verilir.

Ancak onu monte ettiyseniz aslında normal Q8 e-tron'u kullanabilirsiniz çünkü çamurda oynayıp eve kirli dönmek istemezsiniz.


Soru hala ortada: Dünyanın belki de en önemli rallisinden ilham alan bir arabaya kimin ihtiyacı var? Cevap: aslında hiç kimse! Ancak kapınızın önünde bir çöl veya küçük bir off-road parkınız varsa, bunun gibi bir oyuncağı 240.000 Euro'ya satın alabilir ve ardından yalnızca elektriği kullanarak çok eğlenebilirsiniz. Çünkü bazen araba kullanmakla ilgili tek şey budur.

 

Yorum yazmak için üye girişi yapmalısınız.