Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Giriş Yap
Hamburger icon
OTO TAMIR VE SERVIS

Lastik değiştirme

Lastik değiştirme: talimatlar ve ipuçları. Evde lastikleri böyle değiştirebilirsiniz

Yaz lastiklerinden kış lastiklerine ve tekrar: Birçok sürücü yılda iki kez lastik değiştirmek zorunda kalıyor. Jant değişimini kendiniz yapmak istiyorsanız birkaç önemli şeye dikkat etmelisiniz. İşte ipuçlarımız.

İçindekiler:

     Lastik değiştirirken hangi araçlara ihtiyacınız var?
     Lastiklerin doğru şekilde nasıl değiştirileceğine ilişkin talimatlar
     Lastik değiştirirken nelere dikkat edilmelidir?
     Lastik değiştirmek için ne zaman servise gitmelisiniz?
     Lastikleri saklarken nelere dikkat edilmelidir?
     Lastikleri ne zaman değiştirmelisiniz?
     İnternetten lastik alırken nelere dikkat edilmelidir?

Lastiği veya tekerlekleri atölyede değiştirdiyseniz, genellikle yaklaşık 50 Euro ödersiniz. Kendin yaparsan daha ucuza gelir. Elbette, o zaman bile önceden biraz yatırım yapmanız gerekir: 20 Euro'luk bir kriko ve 30 Euro'luk bir tork anahtarı. Ancak yatırım, aşağıdaki lastik değişiklikleriyle gerçekten karşılığını verir. AUTO BILD tekerlek değişimini adım adım anlatıyor ve önemli ipuçları veriyor.

Lastik değiştirirken hangi araçlara ihtiyacınız var?
Tekerlekleri değiştirmeye başlamadan önce ihtiyacınız olan aletleri bulmalı ve hazır bulundurmalısınız. Bu içerir:
• Kriko: Araba krikosu en uygun seçenektir, ancak varsa bir araç krikosu yılda iki kez lastik değiştirmek için yeterlidir.
• Bijon çaprazı: Bununla hafif paslanmış bijon somunları bile kolaylıkla gevşetilebilir.
• Tork anahtarı: Bijon veya somunların aşırı sıkılmasını önler.
• Gerekirse bir darbeli anahtar: Bir darbeli anahtarla tekerleklerin değiştirilmesi özellikle hızlıdır.
• Gerekirse, üst kilidi serbest bırakmak için tuşuna basın.
• Tel fırça: Bijon veya fren kaliperlerindeki pası ve kaba kiri temizlemek için.


Talimatlar: Lastikleri değiştirirken doğru prosedür
1. El frenini veya elektrikli el frenini çekin.
2. Tekerlek somunlarını/cıvatalarını gevşetin.
3. Arabayı krikoyla kaldırın (tekerleğin yaylı takviye üzerinde serbestçe asılı olduğundan emin olun).
4. Vidaları tamamen sökün.
5. Tekerleği çıkarın.
6. İlgili sezon için doğru lastikle yeni bir tekerlek takın.
7. Vidaları takın ve hafifçe sıkın.
8. Tekerlek bloke olacak şekilde arabayı hafifçe indirin.
9. Tekerleği bir tork anahtarıyla sıkın (doğru tork kayıt defterinde bulunabilir).
10. Hava basıncını kontrol edin ve gerekirse tamamlayın.
11. Önemli: 50 kilometre sonra bijonların sıkılığını tork anahtarı ile kontrol ediniz.


Sökülen lastikler, daha sonra doğru konuma yerleştirilebilmeleri için üniversal tebeşir veya mum boya ile işaretlenmelidir (örn. sol ön için "VL"). Saklamadan önce, görsel bir incelemeye tabi tutulmaları tavsiye edilir. Nelere dikkat edilmesi gerektiği yukarıdaki resim galerisinde açıklanmıştır. İpucu: Tahrik aksındaki lastikler genellikle biraz daha hızlı aşındığından, aksları her 10.000 ila 15.000 kilometrede bir değiştirmeniz önerilir, yani lastikler ön sağdan arka sağa, ön soldan arka sol ve mengene tam tersi (Daha fazla bilgi burada mevcuttur)
Lastik değiştirirken nelere dikkat edilmelidir?
• Zaman: Kurulum için yeterli zamanı planlayın – yoğun tempo tehlike yaratır.
• Denge: Puseti sabit tutmak için yalnızca düz, sağlam bir zeminde değiştirin. Sabit bir kriko kullanın, aracı kaymaya karşı emniyete alın.
• Tork: Değişiklik için kayıt defterindeki bilgileri inceleyin, burada tekerlekleri sıkmak için gereken torku da bulacaksınız. Çoğu model 120 Nm civarındadır.
• Bijonlar: Çelikten alüminyum jantlara geçerseniz, bijonların uzunluğuna dikkat etmeniz gerekir. Alüminyum jantlarda genellikle daha uzundurlar, burada çelik jantın cıvataları kullanılırsa bijon cıvatalarının tekerlek göbeğinde yalnızca birkaç diş tutması gerekir ve sürüş sırasında kopabilir.
• Titreşimler: Değişiklikten sonra, köy yolunu da içeren daha uzun bir test sürüşü yapın. Direksiyon simidinde veya fren yaparken titreşim varsa, servise gitmekten kaçınamazsınız. Genellikle düşen denge ağırlığından kaynaklanır, ancak titreşimlerin başka nedenleri de olabilir. Tekerlekler balans makinesinde kontrol edilmelidir.

 

Lastik değiştirmek için ne zaman servise gitmelisiniz?
Lastiklerinizi bir serviste değiştirmek için iyi sebepleriniz var. Örneğin; B. lastiklerinizi orada saklama imkanı. Bunu montajdan bağımsız olarak da yapabilirsiniz, ancak birçok atölyede, değişiklik orada da yapılırsa depolama maliyeti daha düşüktür. Bisiklet ve sezon başına yaklaşık yedi avrodan başlıyor. Ayrıca atölye sizi depolama ile ilgili işlerden kurtarır. Gözle hasar kontrolü, lastik temizliği ve gerekirse tekerlek balansı servisin üstlendiği diğer hizmetlerdir. Ancak çoğu durumda bu hizmetler ücretsiz değildir.


Lastiklerde doğrudan TPMS varsa tekerlek değişiminin atölyede yapılması gerekir.
Serviste lastik değiştirmenin bir başka nedeni de lastik basıncı izleme sistemini (TPMS) kontrol etmektir. Doğrudan bir TPMS kuruluysa, lastikler yalnızca bir profesyonel tarafından değiştirilmelidir. Verileri bir radyo sistemi aracılığıyla merkezi bir kontrol ünitesine ileten lastiklerdeki sensörleri kontrol eder. Dolaylı TPMS'li bir araba kullanıyorsanız, bu endişelere sahip değilsiniz - tekerleklerinizde kontrol edilmesi gereken sensörler yok.
Diğer konular: lokma anahtar takımlarının karşılaştırması
Lastikleri saklarken nelere dikkat edilmelidir?
Lastikleri kendiniz saklıyorsanız, düzgün bir şekilde temizlemeli ve öncesinde hasar olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Kalan profil büyüteç altında da incelenebilir. Diş derinliği çok düşükse (yaz lastikleri min. 3 mm, kış lastikleri min. 4 mm) veya hasarlıysa, lastikleri saklamaya değmez - hemen imha edilebilirler. Komple tekerlekler üst üste istiflenmeli, jantsız lastikler kuru, ışıktan korunan bir odada dik olarak saklanmalıdır. (Lastik saklama hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz)
O'dan O'ya: Geçiş yapmak için doğru zaman ne zaman?
Uzmanlar, lastikleri değiştirirken "O'dan O'ya" pratik kuralına uymanızı tavsiye ediyor - yani Ekim ayında kış lastiklerine ve Paskalya'da yaz lastiklerine geri dönün. Kendilerini buna odaklayanlar genellikle yanlış bir şey yapmazlar. Paskalya zamanında, soğuk havalar genellikle veda eder ve Ekim ayında hava yavaş yavaş yeniden soğur. Bununla birlikte, kesin sıcaklıklar ve hava koşulları bölgeden bölgeye değişir. Üreticiler, sıcaklık yedi santigrat derecenin altına düştüğünde yaz lastiklerinden kış lastiklerine geçmeyi tavsiye ediyor. Bu arada, karayolu trafik düzenlemeleri lastik değiştirmek için doğru zamanı belirtmiyor. Burada sadece Kısım 2 Paragraf 3a'da bir otomobilin kış lastikleriyle (M+S lastikler, Alp sembolü) kış yol koşullarında (kara buz, sert kar, sulu kar, buz veya don) sürülebileceği belirtilmektedir. Lastiklerinizi bir serviste değiştirdiyseniz, bunu erkenden halletmek iyi bir fikir olacaktır, çünkü tekerlek değiştirme mevsiminde servislerde hem zaman hem de malzeme darboğazları olur. Lastik değişimi için ancak önceden yeterli bildirimde bulunarak randevu alabilirsiniz ve yeni lastik satın almak istiyorsanız uzun bir teslimat süresi bekleyebilirsiniz.


İnternetten lastik alırken nelere dikkat edilmelidir?
Jantlara bir set yeni lastik takılması gerekse bile, bir servise gitmekten kaçınamazsınız. Eski lastiğin profili çok küçük veya çok eski olabilir. Her iki durumda da bir yedek gereklidir. Doğrudan atölyeden veya aksesuar ticaretinden satın alınabilir. Lastiklerinizi çevrimiçi satın alırsanız, doğrudan onları monte etmesi gereken atölyeye göndermelerini de sağlayabilirsiniz.

Jantlara yeni lastik takılması bir uzmana bırakılmalıdır. Daha sonra lastiği dengeler.

Ancak tamirhaneler, lastiği ve/veya jantı da satmışlarsa, genellikle montaj işleri için daha düşük fiyatlar talep ederler. Janta yeni bir lastik takmanın, dengelemenin ve son olarak araca takmanın maliyeti büyük ölçüde değişir. Lastik başına yaklaşık üç avrodan, profesyoneller kauçuğu janta çekiyor. Dengeleme ile en az 13 avro ödenmesi gerekiyor. Arabadaki kurulum için en az dört avro hesaplamanız gerekiyor. Depoda duran bir bisikletiniz varsa veya yanınızda getirip yeniden balans yaptırıp taktırdıysanız, bisiklet başına yaklaşık sekiz avro bütçe ayırabilirsiniz.

Yorum yazmak için üye girişi yapmalısınız.